kawan2:

Tuesday, October 29, 2013

minggu ilmu....

Kisah lepas.baru kini muncul kembali.
minggu ilmu,menyepi sekian hari,kali ini baru berpeluang berkongsi,..
off dua hari lepas sabtu ahad aku isikan dengan kursus pembuatan kek perkahwinan dan seminar dr.azizan osman di wisma mca kl...


 pepagi ahad lepas aku le sorang-sorang pi kuala langat nuu,kat kolej komuniti kuala langat ,adala la dalam 40 minit aku drive,..tu pun main pi ja tanpa bantuan gps bagai,cuma tgk kat google map ja,..yang penting minyakketa mau penuh ,mulut mau ringan tanya orang...alhamdullilah sampai punyaaa...tapi nasib baik tak sesat,sampai elok jeee...ngam ngam time cun cun...

 ni tengah membakar kek buah tu,tapi ni team lain punya,team aku tengah mengadun tepung masa ni....

 tu la chef nya,chef ita,tapi aku panggil kak ita,..so sporting orangnya....baru kenai tapi kau rasa macam dah lama kenai....kira mudah mesere la orangnya...

 pseserta lelaki pun ada,ni kira team yang paling cargas danmantop la,sebab apa ,sebab aku tengok depa punya skill  dan peralatan kira lengkap la tak macam aku,apron pun tak bawak,padahal adaa....bawak towel kecik ja,bertuah betoi...

                       
                       tu tengok chep ita tengah wat riben gula fondant...


ni kek kawanaku yangbuat.nama dia shuhada ,budak shah alam,....kagum aku,muda-muda dah wat bisnes kuih talam...

 ni kek team lain...
 ni pulak kek sapa,...kek aku le haha....
 ni le chef ita tu,puan guru haritu,memang hebat kak ita ni...

 ni le rupa kek aku lepas aku bok balik n buang2 gula fondant tu,sebabnya manis gileee....





Thursday, September 12, 2013

yang indah...

saat yang indah adalah bila kita dalam keadaan semuanya terkawal dan baik...
saat yang indah bila kita tak diganggu...
saat yang indah apabila semua yang dirancang menjadi nyata...
saat yang indah bila kita dapat bersama orang yang dicinta...
saat yang indah itu sudah lama aku nantikan,...
saat bersama anak adalah saat yang indah,..
saat itu akan tiba nanti,...
tapi dik,maaf ibu kadangkala kita perlu berkorban demi kebaikan kita bersama dan semua...
biar ibu selesaikan tugas ibu ,tugas dan amanah yang diberi untuk pastikan jemaah haji petang ini selamat insyaALLAH tiba di Medinah...
ibu akan pulang secepat munkin utk jumpa adik ok,...
maafla kalo ayat macam drama haha....

buat kawan2 teruskan pertahan apa yang mampu di tanah jajahan kita,
bersabarla selagi mampu,...
moga Allah berikan pertolongan dan permudahkan kita dalam melakukan tugasan dan amanah yang diberi...

jumpa lagi....


Thursday, September 5, 2013

tiba lagi saat ituu...




kini tiba lagi saat itu,waktu atau tempoh untuk aku memperkuatkan otot kaki dan kekuatan minda utk menghadapi situasi ini,..selain kapten,cabin crew merupakan orang terakhir yang para jemaah haji temui didalam kapal sebelum berlepas,aku le pak pachak opss  mak pacak yang akan berdiri di pintu pesawat untuk memastikan kelancaran masuk penumpang/jemaah ke pesawat...no ,no,no anybody yangtak berkenaan masuk sesuka hati hokey....
        uwaaaawaaa menangeh ko,3 atau 4jam before kena standby hokehh..lepas selamatnya semua perkara ,aku pula akan terima arahan dari pegawai utk apa2 tugasan seterusnya....suspensss!
           apapun semoga kapal haji musim 2013 kalini lancar dan selamat ,...amin...
buat kawan ku et@kekodokbulat jangan lupa ingatkan aku tentang hiasan utk deco raya haji pulak ye nanti...

gambar kat atas tu kapal haji dolu2,sekarang tentula lebih canggih dan selesa....tapi aku takdak gambaq yang sesuai ,so itu yang kudapat kat google....

esok bermula la pengembaraan ke dunia hajj flight 2013!!!

Thursday, August 29, 2013

selamat hari merdeka ke 56!

selamat hari merdeka!
semua orang akan menyambutnya,
takkira bangsa tua,atau muda....
marilah meraikan nya,..
kita tidak diminta memikul senjata menentang komunis,..
tapi apalah salahnya jika kita mengibarkan bendera tanda sayang kepada negara kita Malaysia!
anda bagaimana?


ni kat opis aku,merangkap  hidup mati tempat yang kami pertahankan....haha banyak sejarah tercipta disini suka atau pun duka...

 oww ini pula sudah pasti benggelow saya haha yang tak seberapa...opps maaf bukan benggelow saya tapi umah sewaan sayaaaakkkk... yang pasti bukan yang warna kelabu belah kiri tu,tapi hat belah kanan tu haaaa...

 ini pola saya di tempat keja bersama ciklimah @ kekodokbulat 
sewaktu kami menghiaskan daerah/tanah jajahan kami....ni pun mintak wak kholil cleaner kami yang tolong snap haha...
                       apapun esok hari merdeka,dan pastinya public holiday...aku? sekadar berada dirumah mengemas apa yang patot dan menyiapkan jahitan2 yang terbengkalai....

   buat kawan-kawan seperjuangan ciklimah,cik aira,cik none,cik tira selamat bertugas,




Wednesday, August 28, 2013

segmen senget tu seni

utk segmen senget tu seni kali ni,aku menerima tugas utk mentranformkan baju tshirt wolkswagen ubah kepada sarung kusyen 4segi,..permintaan ini ditunaikan saya,walaupun saya agak ragu2 dan bimbang hasilnya nanti tak seberapa dan kompem senget..tapi dah tuan yang meminta ni jenis tak kisah asalkan menjadi dan tertunai impiannya maka dengan ini terhasillah.......
taraaaaaaaaa

...

dari sehelai baju yang tak punya apa-apa daya penarik,...sebab baju ni dah lama.

 kepada satu sarung kusyen yang pasti memberi semangat dan motivasi pada tuan punyanya,,,,

                                                           ni pandangan depan ye,...

 dah siap dah pun,sebenarnya dahlama aku jahitkan,tapi ni baru kesempatan,maklumla agak sibuk semenjak 2menjak ni,...bulehla kot no,..almaklum la kalo aku punya hasil keja tangan kompem ada senget,...tapi tkpa kan,senget tu kan seni.....


apapun semoga menjadi pencetus semangat pada tuan empunya iaitu cikbugs aka my along yang mengimpikan kereta wolkswagen jetta suatu hari nanti,...nanti dah dapat keta ni jangan lupa amik kat epot ok haha......

Wednesday, August 14, 2013

kami hepi beraya



bestnya kami beraya,...
anda bagaimana..?
apapun selamat hari raya,..

Thursday, August 1, 2013

selamat hari raya

 semua orang la ni dah rasa bahangnak raya,tak terkecuali aku,semua pakat pek2 barang dah,kemas umah jangan cakap la,lagi tak raya lagi tu tak abih kemas..haha..aku tahun ni dpt la beraya dengan anak2 walaupun tanpa kehadiran hero gomeh..tapi tak tau la,kata hero gomeh,kalo flight tak punoh,akan sampai la dia,..apapun tunggu la tengok,..
    esok sabtu insyaAllah dipermudahkan,.. aku ,anak akan balik le ke kampung nun di utara,tapi kalo flight penuh maka akan berkhemah la kami di klia haha...



ni nak tunjukla koleksi aku,ala zaman rumaja dolu2 fanatik sangat dengan kumpulan 4u2c haha,siap jadi ahli fan club tu,...ni kad raya yang depa hantaq kat aku....masa dapat kad ni apalagi syok gila,oh ya selain dari 4u2c ni ,aku dengan akak aku rajin hantar kat yang dipertuan Agong,sultan brunei,sultan kedah,perdana menteri ,tapi sayang sebab aku taktau letak tang mana dah kad-kad tu,...



 ni pulak projek ubahsuai seluar baju melayu anak ku,aku potong pinggang yang getah tu sebab keras sgt n ketat,sian baby ku nak pakai ,maklom la anak yang sehat maka seluaq yang umur utk 1tahun baby dah tak muat utk akasyah yang baru 5 bulan.so hasil kekereatifan ibu,maka ditambah kain tshirt jadi seluar getah.


 ni pulak acara wajib,kad raya save bajet dari ibu la,...orang jimat2 macamnila,semua nak save...aku buat la kad ni utk familyku,mertua dan pengasuh aleesya dulu....dah siap pos dah..


 ha ni pulak kueh raya tak seberapa yang aku buat sampai naik lenguh kaki,sebab buat sambil duduk tak best,berdiri lagi best hasilnya kaki macam nak tercabot haha...aku buat 3 jenis je pun,popia nestum,biskut german yang memang enak banget dan biskut bunga cina....phehhh nama...
     
apapun buat kawan-kawan,aku mintak ampun maaf dari awal blog hingga setakat blog ini,mana tau apa yang aku coretkan ada menyentuh sensitiviti ,hati kawan2,kot kot terkasaq bahasa,terguris kata

              ok selamat hari raya maaf zahir batin kawan kawan ku......
                         semoga kita berjumpa lagi....
        sayang hampa semua ,bertabah la hati buat yang bertugas,....

Sunday, July 28, 2013

mood nak raya dah...


la ni semua pakat sibuk dengan persiapan raya,aku pulak 3 hari dok umah sampai nak tercabot kaki rasa,..sebabnya pulun buat kuih raya yang tak tera mana tu,....pheehhh penat gilak,...camana la agaknya orang ambik tempahan raya nooo?
   kelmarin lepas sahur ja aku tak lena dah,..lepas subuh gosok baju keja,baju skolah anak,...mop,menyapu rumput,tanam pokok lengkuas(motip tanam lengkuas aku pun tktau,semata2 ku beli sebab murah di tesco bahagian reduce to clear haha,pastu tanam le sekali pokok kunyit ntah brapa kali tak idup2...)pastu sambil semai balik pokok kesum aku tu dlm tempayan pendek tu dah dok kosong saja bekas tu dah hero gomeh takbela ikan dah,..pastu kain baju yang basuh nasib beik sidai belah malam dah,...mesti jiran heran awat la dia ni sidai kain malam-malam,motif sebab esok pagi tak gadoh kalot dah.haha...dah siap smua keja aku uli koi pulak,buat biskut german phehh nama,...haha tapi rupanya agak cantik la, mula2 mai adunan yg ke2 hmm main hantam je la,last2 gula yg kaler tu patot gelek tepi biskot terus aku boh ja sebijik2 dalam gula tu,...tapi kompem sedap la sapa nk try resepi dok tang ni nooo
                   http://citarasawan.blogspot.com/2013/06/biskut-kentang-german-cookies.html
lepaih pada tu dh dekat kul3petang,aku ngan anak gerak pulak pi nilai3 cari tudung,..panaih takpayah cakap la,sampai anak yang tak posa beli aiskrim makan n beli pulak ayaq kotak ...last2 dapat la jugak rembat 3 helai tudung ,1 baju melayu ,2 tshirt utk si kecik ....raya tahun ni meriah memang la meriah dah kami semua pakat balik kecuali hero gomeh dah dia keja malam raya kedua,...so dia akan raya sesorangla,...aku pun baru kalini dapat rasa nikmat raya sebagai seorang yg keja opis hour ni,...tema pun tahun ni sederhana ja,..lagipun raya kedua petang atau hari ke3 pagi2 aku dah kena gerak balik sepang huhu....yela nak raya kek gomeh lagi tuuu,....balik ja umah dak dokek 6petang,rendam pulak agar2 utk juai esok pastu ada jiran pulak mai hantar mee alhamdullilah la kan,...sampai ke malam tak abih dengan keja umah.dekat kul 1130 aku dah hanyut,penat  sehhh...macam nak tercabut kaki hokay....
         takpa setahun sekali ja raya,bila dah raya abih dah semua semangat luar biasa tu,..so buat kawan2 bertabah la hati menyambut raya dan aku memahami perasaan hampa yang tak dapat raya....nanti kita jumpa lagi...selamat berpuasa dan mengumpul semaksimum pahala di bulan ramadhan...amin...

oh ya,gambar atas mood gambar raya kami yang kami shoot masa balik kampung kedah aritu...biasala orang keja syif macam kami tiap2 tahun akan shoot raya before raya,sebab bukan tiap2 tahun dapat sambut raya di umahkan.....

Sunday, July 21, 2013

pesta puding


 salam,..
bulan ramadhan penuh berkat. dengan sedikit kebolehan membuat puding,maka kegiatan mempuding dilakukan dan dijual bagi menampung kos2 kecil sepanjang ramadhan....
ala setakat 8-10 bekas je sehari,alhamdullilah lepas le duit minyak keta kan...jadile...meniaga biasa la ada pasang dan surutnye...aku jual rm5 sebekas,senang utk para ibu2 yang bekerja,beli,balik n potong je untuk hidangan berbuka ..kan ke senang....


                                         ni antara wajah-wajah puding ku dan agar-agar....





 ni pulak puding karamel takde telor yang aku baru buat semalam,gambar ni pun snap waktu sahur tadi,..kegigihan tu penting haha....


so andai ada yang ingin mencuba atau menempah boleh je sms kat aku di 
019-2234678
utk area berdekatan dan sewaktu dengannya laa kan...
area nilai,bandar baru salak tinggi,klia...

Wednesday, July 17, 2013

model bubur lambuk


ni antara gelagat model bubur lambuk,haha....semalam ada majlis agihan bubur lambuk kat staff semua...kami pun apalagi turut serta memeriahkan ,maklumla kakak kawasan,harusla amik bahagiankan...
jadila dapat merasa bubur lambuk,sedap jugak...rezeki jangan ditolak,.....
               oh ya selamat berbuka ye kengkawan....

Sunday, July 7, 2013

saya lagi....








wajah saya yang ceria disamping tok abah,saya memang suka didokong,dipeluk,gambar bawah tu waktu saya jalan jalan kat luar umah dengan tok mama saya,dan sebab saya nangeh dan mahukan jambu bola yang dikait oleh umi long saya,maka tok mama telah memberi pada saya,dan saya gigit gigit buah tu haha,..masamm sgt.tapi saya suka....dan saya tak nangeh2 lagi...
dan gambar kebam bibir tu gambar kelmarin waktu saya di uli olehh pengasuh pengasuh diraja saya sementara menanti saya utk dihantar ke rumah tok chaq saya....
ibu,ayah,akak,....adik hepi la kat sini,bila nak pindah ke sini,..?(ceh ceh,dialog tambahan oleh ibu)....haha
tunggu la dik,satu hari nanti ibu berazam jugak nak tinggal di kampung.....

saya orang kampung......

Thursday, July 4, 2013

5bulan dah...




arini saya dah cukup 5bulan pada tarikh 5 july 2013....
saya ok! saya dah besar!...
saya sekarang happy bersama pengasuh pengasuh diraja saya yang sangat sayangkan saya...
siang malam jika saya berjaga mesti ada yang setia menemani saya.
sampaikan wanchaq saya yang nak keja pagi pun akan berjaga sampai pagi semata-mata nak bermain dengan saya,..saya sangat terharu ...
ooo lupa,ibu ayah,akak jangan risau keadaan saya disini..sebabnya semuanya sangat memberikan sepenuh kasih sayang yang melimpah ruah pada saya....
sekarang saya dah pandai salam ,sit n up dan dahmula nak alih badan ala meniarap sebab saya badan besar,.
saya juga pandai mintak didokong,diangkat tiap kali ada orang yang lalulalang,dan saya taksuka ditinggalakan sorang sorang....
tapi jarang la saya ditinggalkan keseorangan,pasti ada punya yang teman saya..
gambar kat atas tu masa majlis tamat latihan acu saya yang jadi sarjan...
saya pun rasanya nak jadi macam acu jugak la nanti...
ehh banyak cakap pulak...
okla nanti jumpa lagi ye...
tata....

Monday, July 1, 2013

salam...



assalammualaikum,hye,...
nama saya AKASHAH AL ZAFRAN BIN AZHARUDIN
saya dilahirkan pada 5 februari 2013 jam 1012minit pagi di hospital serdang.dengan berat 3.44kg,
disaksikan dengan ayahanda saya yang menemani ibu saya sebaik saja saya disahkan akan keluar bila masa..
Alhamdullilah,saya pun selamat lahir ke dunia,....

terima kasih pada semua,..kerana begitu menanti kehadiran saya..
dan 5hb july ni saya akan berusia 5bulan dengan berat hampir 10kg...
terima kasih ibu,terima kasih ayah...
terimakasih akak saya aleesya az zahra.
terima kasih juga pada pengasuh2 diraja saya ahaaahaaa...
kerana sangat sangat sayangkan saya....
terima kasih atas doa semua....
syukur pada ALLAH...
TERIMA KASIH ALLAH...


Sunday, May 12, 2013

rindulaaaa...





rindu...
rindu ni ada macam-macam rindu...
rindu sungguh aku pada blog ni,..
rindu nak berkata-kata...
tapi paling utama rindu pada anak la....
rindu sungguhlaaaa...
tapi ada ke yang rindu kat aku.......?
tapi apa pun memang ku rindu nak berblog ni,...
semuanya kenangan buat aku ........

Sunday, January 20, 2013

utk sang suami...

sekadar berkongsi petikan dari utusan malaysia 20 jan 2013


Tip lebih menyayangi isteri

MENGIKUT pengalaman saya selama hampir 20 tahun menjalankan motivasi, hampir 90 peratus penyelesaian konflik rumahtangga tidak perlu melalui penceraian. Oleh itu, saya membuat kesimpulan peribadi bahawa 90 peratus penceraian yang berlaku di luar sana sebenarnya tidak perlu berlaku namun tetap berlaku kerana pasangan tiada ilmu, tidak sabar dan kurang bijak mengurus konflik. Memanglah jodoh itu ditangan Allah namun usaha menyelamatkan perkahwinan itu perlu dilakukan secara bersungguh-sungguh terlebih dahulu.
Bagi kita para suami, hayatilah beberapa tip di bawah agar kita menjadi seorang suami yang mampu bersabar dalam perkahwinan.
Ingatlah kita lelaki yang dipilihnya menjadi suami sedangkan dia dulunya mungkin ada pilihan yang lain
Suka atau tidak itulah hakikatnya. Kita menjadi suami kerana isteri menerima kita untuk menjadi suaminya. Dia mungkin ada beberapa pilihan lain namun kitalah yang dirasakan paling serasi, secocok dan sekufu dengannya. Kitalah yang diharapkan dapat menjadi payung baginya dan mendidik dia menjadi isteri yang baik lagi solehah. Cuba imbas kembali betapa bahagianya hati kita ketika dia bersetuju menjadi isteri. Indah dan bermakna sungguh saat itu.
Kenang pengorbanannya sewaktu dia sanggup bersusah-susah dahulu sebelum senang
Mengharungi kehidupan di saat-saat awal perkahwinan bukannya mudah. Rumah sewa dan gaji pun kecil. Yang berniaga, juga bermula secara kecil-kecilan. Kita suami isteri sanggup berkorban masa, tenaga, perasaan dan segalanya demi membina sebuah kejayaan. Makan kita makanlah isteri. Ramai isteri yang sanggup sama-sama bersusah payah demi memastikan keadaan keluarga menjadi lebih berjaya satu hari nanti. Doanya untuk kita tidak pernah putus. Sakit demam kita dijaganya. Keluhan hati kita didengarnya. Kesusahan kita dirasakannya. Jadi, kenapa mesti kita lupakan semua itu. Apa sekali pun jalan yang kita pilih pastikan isteri yang sama-sama susah itu tidak diabaikan, apa lagi dibuang. Tutup mulut dan padam perkataan cerai daripada dalam minda.
Dialah ibu yang separuh nyawa bertarung mengandung dan melahirkan anak-anak kita
Bukan senang mahu mengandungkan anak selama sembilan bulan dan melahirkannya. Jika kita berpeluang melihat bagaimana sukar dan sakitnya isteri melahirkan anak maka pastilah timbul rasa insaf dan kasihan terhadapnya. Ketika anak pertama saya lahir, isteri saya memberitahu bahawa roh bagaikan terkeluar seketika daripada badan. Anak pertama itu beratnya lebih kurang empat kilogram, isteri saya merintih atas katil dalam wad bersalin selama lebih 12 jam. Ketika anak diteran keluar dengan satu nafas, dia rasakan seolah-olah dirinya terapung dan dia nampak saya, doktor, jururawat, anak dan dirinya sendiri ketika berada di atas itu. Semuanya berlaku dengan pantas dan dia kembali ke jasadnya. Begitu sekali pengalamannya. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu. Apakah kita sebagai suami dengan mudah mahu lupakan semua itu. Oleh itu, walau apa sekali pun ujian Allah, didiklah hati isteri dan pujuklah hatinya sebab marah bagaimana sekali pun isteri, jauh di sudut hatinya dia sayangkan kita. Mulutnya bising, kata-katanya kesat tetapi percayalah semua itu hanya luarannya sahaja.
Imbas kembali saat-saat indah ketika zaman berkenalan atau bercinta dahulu
Sepatutnya semakin lama usia perkahwinan semakin kenal kita akan pasangan masing-masing. Kita kenal baiknya, kita juga kenal buruknya. Sebab itulah perkahwinan itu untuk saling melengkapi, apa yang kurang pada isteri lebihnya mungkin pada suami dan begitu juga sebaliknya. Oleh itu setiap kali berlakunya krisis, kenanglah semula saat-saat indah bersama dan segala kebaikannya yang membuatkan hati tertarik padanya. Dengan cara itu tidaklah kita tidak membuat tindakan melulu dan terburu-buru.
Tatap wajahnya ketika dia sedang tidur dan ucaplah syukur serta kasihanilah dia serta doakan dia
Kenapa perlu tatap wajah isteri ketika dia tidur? Kerana wajah isteri ketika itu tanpa emosi. Cuba dengarkan suara hati ketika menatap wajah itu. Pasti akan hadir rasa sayang, kasih dan simpati. Pasti tidak dapat dibayangkan pilu dan sedihnya hati ini jika bangun esok paginya wajah itu sudah tiada lagi. Bersyukurlah ketika ramai orang yang tidak punya isteri, Allah anugerahkan kita seseorang sebagai teman hidup. Itulah wajah yang menyimpan segala memori pahit manis bersama.
Hargai usahanya memasak, mengemas, menjaga anak dan melayani kehendak batin kita
Bukan senang menjalani hidup sebagai seorang isteri. Tugas seorang isteri ialah dua puluh empat jam sehari dan tujuh hari seminggu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Keluarga/20130120/ke_02/Tip-lebih-menyayangi-isteri#ixzz2IZovqLpg
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Friday, January 18, 2013

hari rajin

kelmarin adalah hari rajin,sebabnya aku rasa macam dah tak lama dan tak sempat aku nak jahit sebab banyak sangat agenda dankeja2 tertangguh yang belum settle selagi belum bercoti ni....
jadi dengan semangat meluap2 melihat longgokkan kain yang sudah aku kerat nak tunggu masa jahit ja,aku kena panaskan enjin untuk gerakkan mesin jahetku itew..



inilah produk hasilan ku kelmarin,set barut warna ijao yang dilapik dengan kain flannel,kenapa pilih ijao? oow itu bukan pilihan,tapi itu kain lebihan projek dulu2,jadi dalam kempen penjimatan ni,adalah harus ku guna pakai apa yang ada di peti karun itew...


                                  jadila,dapat 7 helai....cukupla kot...

 ni pulak bukan kain buruk ye,tapi t-shirt aku yang dah tak muat,jadi dalam dok godek2 kat tenet tu,aku jumpa website ni
                treasuresunderthewillowtree.blogspot.com/2012htt/04/tutorial-newborn-mittens.html

                           yang ajar cemana nak jahit boxing baby....

 haha dapat la 4 pasang,semua sarung boxing....tapi biasala kalo aku yang jahet kompem la harus ada herot petotnya.....yang mat salehtu jahit memang bulat elokla boxing tu......


                                                     jadilaaa.....

 ni pulak lebihan kain perca yang sarung tilam aritu,gabung dengan kain dot2....1 utk kakak dan 1 utk adik...


                 
       kalo dah ada bantal untuk adik dan akak,harusla ada bantal untuk ayah dan ibukan....


       wajah si akak yang berpuas hati dengan produk, walaupun ibunya jahit herotpetot haha....

                             selesai satu bab....banyak lagi bab dok menanti..

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers