kawan2:

Saturday, June 23, 2012

ceri barbados


kisah pokok sekitar rumah yang dah lama tak dienteperemkan,kisah my ceri barbados yang berbuah buat kali ke2,...kalo buah sulung 2biji,kali ni 6 bijik! sangat hebat pokok ku ini,mungkin selesa dengan pasu agak luas sket....(maaf pokokku,tuanmu ini sangat perlu merancang kerana banyak sgt komitmen huhu!nak tukar+tanah pun perlu perancangan...)berikut kelihatan pokokku yang begitu menarik kerana ada buah merah yang bergayut....


ni sewaktu masih belum masak.....hijaooo gtew!

khasiatnya:-
  • Pokok ceri Barbados juga dipanggil sebagai Malpighia emarginata, Acerola, West Indian Cherry dan Wild Crapemyrtle.
  • Pokoknya selalunya membesar sehingga 2-3 meter dan kadangkala mencecah 6 meter.
  • Buahnya kaya denga vitamin C.
  • 100gram buah ceri barbados = 1677.6mg vitamin C
  • Buah ceri barbados mengandungi 32x vitamin C lebih banyak dari jus buah oren.
  • Khasiat perubatan: buahnya boleh memberi manfaat kepada pesakit hati, diarrhea, desentery, batuk,demam dan sakit tekak(jusnya dikumur untuk melegakan sakit tekak) .
  • pokoknya boleh dijadikan pokok bonsai.

* tq to http://erieq.blogspot.com/2010/04/makan-buah-unik-pulak.html

rasanya? mmmmm maSAMMM...hehe


5 comments:

YanaHime said...

walawei! sedapnya cerimu itu

p/s: bila hang blk sp, rgoer aku okeh...aku dh rasmi tukaq daerah

mat jon said...

salam..buah tu macam buah ajaib (miracle berry).. kalau buah ajaib rasa manis

et said...

wah ceri barbados depa..tapi bunga dia macam bunga taik hayam jer(owh kurang senonoh bunyinya)
nak kena cari ni..chantek la pulak pokoknyer...
takper kalau masham meh bagi akak pasha coooba..hahaha

Angah said...

yana:- wowo bestny adh rasmi jadi rakyat sp...huhu aku? bilatahun haa?
mat jon: o yaka,tapi rasanya masamm la,...
et: cis mcm bungat teik ayam,hehe memang pun tp ceri barbados k,kao ado haha

wahida said...

hebatnya ko menanam nok...
aku tgk sgt menjadik la...

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers