kawan2:

Saturday, June 23, 2012

ceri barbados


kisah pokok sekitar rumah yang dah lama tak dienteperemkan,kisah my ceri barbados yang berbuah buat kali ke2,...kalo buah sulung 2biji,kali ni 6 bijik! sangat hebat pokok ku ini,mungkin selesa dengan pasu agak luas sket....(maaf pokokku,tuanmu ini sangat perlu merancang kerana banyak sgt komitmen huhu!nak tukar+tanah pun perlu perancangan...)berikut kelihatan pokokku yang begitu menarik kerana ada buah merah yang bergayut....


ni sewaktu masih belum masak.....hijaooo gtew!

khasiatnya:-
  • Pokok ceri Barbados juga dipanggil sebagai Malpighia emarginata, Acerola, West Indian Cherry dan Wild Crapemyrtle.
  • Pokoknya selalunya membesar sehingga 2-3 meter dan kadangkala mencecah 6 meter.
  • Buahnya kaya denga vitamin C.
  • 100gram buah ceri barbados = 1677.6mg vitamin C
  • Buah ceri barbados mengandungi 32x vitamin C lebih banyak dari jus buah oren.
  • Khasiat perubatan: buahnya boleh memberi manfaat kepada pesakit hati, diarrhea, desentery, batuk,demam dan sakit tekak(jusnya dikumur untuk melegakan sakit tekak) .
  • pokoknya boleh dijadikan pokok bonsai.

* tq to http://erieq.blogspot.com/2010/04/makan-buah-unik-pulak.html

rasanya? mmmmm maSAMMM...hehe


7 comments:

YanaHime said...

walawei! sedapnya cerimu itu

p/s: bila hang blk sp, rgoer aku okeh...aku dh rasmi tukaq daerah

mat jon said...

salam..buah tu macam buah ajaib (miracle berry).. kalau buah ajaib rasa manis

et said...

wah ceri barbados depa..tapi bunga dia macam bunga taik hayam jer(owh kurang senonoh bunyinya)
nak kena cari ni..chantek la pulak pokoknyer...
takper kalau masham meh bagi akak pasha coooba..hahaha

Angah said...

yana:- wowo bestny adh rasmi jadi rakyat sp...huhu aku? bilatahun haa?
mat jon: o yaka,tapi rasanya masamm la,...
et: cis mcm bungat teik ayam,hehe memang pun tp ceri barbados k,kao ado haha

wahida said...

hebatnya ko menanam nok...
aku tgk sgt menjadik la...

夫妻\a片共享 said...

線上免費看a片
免費a片AV女優
成人校園a片
a片情報站
a片貼圖區
免費a片
色女a片群
免費無碼a片
夫妻做愛a片直播
成人校園a片

銀行汽車貸款0800772999 said...

色情
視訊色妹妹
夜未眠成人網
免費18免費成人影城
辦公室戀情
台灣甜心視訊聊天網
免費美女寫真集
聊天交友網愛
免費正妹自拍

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers