kawan2:

Monday, July 7, 2014

saya mahu berubah..


semua orang nak berubah,
saya juga nak berubah,...
tapi untuk berubah tak susah,...
asalkan hati kita kuat,
tapi macamana nak bagi hati kuat...
sebab kadang kadang aku juga tak kuat sebagaimana yang dilihat.
takpela,berubah walau tak sepenuhnya,sedikit lama lama menjadi jua....
apapun pemikiran  itu yang harus diubah dahulu,
baru disusuli dengan perbuatan dan tindakan,.

bulan puasa macam ni,selain keja,banyak benda selalu di pikir,
anak,suami pastinya ibubapa,.
apala agaknya mereka sekarang,...
semakin dewasa semakin otak akan berpikiran seperti orang tua,
kalao dulu buat apa benda tak payah nak pikir sgt,tapi sekarang nak buat benda yang simple pon akan pikir banyak banyak sgt,...
atau adakah aku saja yang selalu berpikir,...

hmm melalut dah ,...
ok la slmt berbuka....


sumber pic: google

Thursday, July 3, 2014

mudahkan urusan,..



aslm buat teman teman,
lama tak bersua disini,rindunya la hai lama tak berupdated.selamat berpuasa teman teman,
semoga puasa kali ini dapat kita mengumpul sebanyak pahala dan kebaikkan.dan semoga ramadhan ini kita juga dpt membantu mereka yang susah lebih dari kita,
kalo kita rasa kita dah cukup susah,ramai lagi orangyang lebih susah di luar sana,..lain orang lain dugaan nya,cuma kita sebagai manusia harus bersabar dan redha dalam apa yang berlaku,walaupon kadang kadang kita sebagai manusia tak dapat nak menerimanya kan,...

Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda: “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim, lihat juga Kumpulan Hadits Arba’in An Nawawi hadits ke 36).

sumber: http://jalandakwahbersama.wordpress.com/2009/07/17/mudahkanlah-urusan-orang-lain/
                   pic kredit to: http://www.tgfarhana.com/2013_11_01_archive.html

jumpa lagi,.......wsalam

Thursday, February 20, 2014

ujiannn


ujian ALLAH itu hadapilah dengan tenang......
tiap manusia punya dugaan dan habuan masing masing...
usahla dipertikai....ada hikmah...
kuatkan hati,sabar,...
tenangkan hati,..
jangan ikut perasaan ....

Wednesday, February 5, 2014

besday adik 1tahun

ni kisah kelmarin.si kecik yang dah genap setahunnnn.sekejap ku rasa.sambutannya hanyalah sederhana.memandangkan adik pun mood yng tak berapa beik.dan akak pulak bersekolah.harijadi adik yang pertama kali ini kami raikan di ke epchii je. ni adik tengah mood hepi.walaopon ekon atas kepala.adik masih steady. hehe dan akhirnya adik dah tak tahan.yela lambat sgt nak mula upacara pemotongan kek.maka menangihla dia tu.apapun kembali ceria bila dah dapat makan kek.buat sepah sepah kat situ. (timakasih pada cik etylily yang susah payah mengajaq aku update blog haha)

Monday, February 3, 2014

esokkk cukup umoq

esok 5feb 2014 genapla.kanak kanak ini setahun.macam baru je rasa beranak.kan akasyah al zafran ni.tiba tiba dah rasa setahun.cepat sungguh masa berlalu dan tentunya isyarat utk ibu bahawa unmur ibu tambah setahun.
      ibu doakan anak ibu samada aleesya atau akasyah akan menjadi anak yang menyenangkan hati ibu dan ayah.sama samalah kita membahagiakan hidup kita yee nakkk.
     sama sama kita doakan semoga kita diberi kesejahteraan dan kehidupan di dunia dan akhirat yang baik.

Tuesday, January 28, 2014

Amanat,

Amanat.kelmarin aku telah memberi amanat pada sohabatku etlily agar menjaga pokok kariku yang diberi pada dia.yela la ingat senang ka nak semai.pokok kari tu.Ku bawak dari espie tu.moga et menjaga pohon itew sbagaimana menjaga pwrsahabatan kami.cecehhh padahal bgi pokok kari je punnnn.kecoh betoi.

Tuesday, October 29, 2013

minggu ilmu....

Kisah lepas.baru kini muncul kembali.
minggu ilmu,menyepi sekian hari,kali ini baru berpeluang berkongsi,..
off dua hari lepas sabtu ahad aku isikan dengan kursus pembuatan kek perkahwinan dan seminar dr.azizan osman di wisma mca kl...


 pepagi ahad lepas aku le sorang-sorang pi kuala langat nuu,kat kolej komuniti kuala langat ,adala la dalam 40 minit aku drive,..tu pun main pi ja tanpa bantuan gps bagai,cuma tgk kat google map ja,..yang penting minyakketa mau penuh ,mulut mau ringan tanya orang...alhamdullilah sampai punyaaa...tapi nasib baik tak sesat,sampai elok jeee...ngam ngam time cun cun...

 ni tengah membakar kek buah tu,tapi ni team lain punya,team aku tengah mengadun tepung masa ni....

 tu la chef nya,chef ita,tapi aku panggil kak ita,..so sporting orangnya....baru kenai tapi kau rasa macam dah lama kenai....kira mudah mesere la orangnya...

 pseserta lelaki pun ada,ni kira team yang paling cargas danmantop la,sebab apa ,sebab aku tengok depa punya skill  dan peralatan kira lengkap la tak macam aku,apron pun tak bawak,padahal adaa....bawak towel kecik ja,bertuah betoi...

                       
                       tu tengok chep ita tengah wat riben gula fondant...


ni kek kawanaku yangbuat.nama dia shuhada ,budak shah alam,....kagum aku,muda-muda dah wat bisnes kuih talam...

 ni kek team lain...
 ni pulak kek sapa,...kek aku le haha....
 ni le chef ita tu,puan guru haritu,memang hebat kak ita ni...

 ni le rupa kek aku lepas aku bok balik n buang2 gula fondant tu,sebabnya manis gileee....





semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers