kawan2:

Friday, December 30, 2011

selangkah ke tahun 2012,..

selamat datang 2012
selamat tinggal 2011

selamat datang tahun baru 2012,.
tinggallah tahun 2011 ...
tahun 2011 , tahun yang sarat dengan suka dan duka,..
biarpun ada impian dan harapan yang masih tak tercapai..
namun kesyukuran harus ada kerana kita ini manusia.
semoga kedatangan tahun baru ini membawa perubahan dan kemajuan dalam hidup kita. dimurahkan rezeki,dipelihara dalam kebaikan.
amin ,kesyukuran dipanjatkan kepadaMU TUHAN ,kerana aku masih berpeluang melangkah ke tahun 2012,..Ya Allah peliharalah keluarga ku,ayah ibuku dan saudara-saudaraku dalam kebaikan dan kesejateraan didalam menempuh kehidupan mendatang dan negaraku terus aman makmur.
selamat tahun baru 2012
dari kami
aduhaianak.blogspot


Thursday, December 29, 2011

pi try..

tghari tadi momy@adikku ajak kami smua lunch di kedai nasik ayam yang boleh dikatakan fofuler di kawasan klia/nilai ni,..maka dengan ajakkan dan kesungguhan pihak penaja yang beria ajak pi kami pun pi la,..

len chii kang n nasi ayam..

dinasihatkan sesiapa yang nak pi cuba2 menu kat sini,digalakkan pergi dalam pukul 12,kalo lewat pastinya agak sesak kerana tempat ni selalu jadi pilihan orang opis makan lunch.kedai ni menyediakan hidangan set,harga pun berpatutan..masa aku sampai meja yang kami pilih di sebelah kaunter donut,yola kami ni dah 5 orang,meja kat situ ja yang panjang skit n sesuai dengan kanak2..masa tu meja belum lap lagi,adala skit tumpah kat meja tu,..masa sampai tu ada la yang dtg amik order,..(hmm ,pantas2 tak perlu customer tunggu lama) disebabkan menu yang hits adalah nasi ayam ,aku pun terpengaruhla,lagipun aku tgh laparkan,diet kelaut la haha! cuma mejanya la,smpai kali ke3 aku panggil,adik sayang tolong lap meja ya...lepas nasik ayam sampai baru ada sorang abang datang lap,..

ini len chii kang nye,ok.sebab meriah
tak macam yang aku makan kat melaka aritu,mcm hampess sebab seolah2 tangkapmuat je...

aleesya lebih tertarik dengan objek2 yang timbul di mangkuk tu

ini donut yang mendapat sambutan dari permerhatianku...yela kejap2 orang datang bungkus,takputusla orang beli donut ni...maka kami pun terpengaruh skali.bila balik makan di umah hingga aleesya pun mengatakan ianya" shedappp ibu,nanti ibu beli lagi eee...."

inila pulak budak yang sangat aktif,sudu dibuat straw,straw dilukis2nya atas meja,..sabaqje la,standardla budakkan...

ini pula air asi kosong yang di order momy,err ada sesapa nampak apa yang saya nampak? aku taktau la mungkin mata aku yang silap tgk atau memang semuanya kebetulan,tapi memang aku agak kurang selesa dengan bahagian bawah gelas ini,aku paling ke arah meja dibelakang ku ,mana tau kot2 gelas ku je yang macamni,rupanya adalagi gelas yang rupa sebegini,isyhh,macamana depa cuci gelas haa?,memang la kerak@daki tu dibahagian bawah n luar gelas tapi eii cemana haaaaa......basuh celup2 ja ka? adikku pernah terkena masa diorang datang haritu,,dia order air jus pastu sudunye berminyak n dibelakang batang sudu ada sisa masak lomak adooiyaii.bukansekali tapi 3kali..bayangkan,memangla leh komplen tapi kalo dah sampai 3kali mesti aa muka pelayan tu pun masam.so air yang kali ke3 tu adikku tak minum pun sebab khuatir hanya dituang ke dalam gelas baru dengan sudu je ditukar..
overall dari segi persembahan cara hindang makanan tu ok,cuma dari segi alatan tu yang perlu lebih perhatian,cubala korek2 n tonyoh2 skit bawah gelas tu,bukan susah n lama pun..bab lap meja tu masih boleh dianggap mereka kurang tenaga kerja,cuma ,mungkin nasib kami yang tak baik dapat gelas cmtu.huhu...bab lokasi ok,memang ok sebab tepi jalan,mengadap padang golf lagik..semoga pihak kedai dapat beri perhatian,apa yang aku luahkan ni bukan nak kondem atau jatuhkan imej,tapi sekadar pelanggan yang prihatin,kalo kedai,alatan ok kedai anda jugak yang majukan.!! dan anda juga yang untung,pelanggan seperti kami pun pastinya puas ati n akan rekomenkan kengkawan yanglain ...

ni entry antara pelanggan yang pergi,..makanan memang ok




terima kasih pada pihak penaja

Tuesday, December 27, 2011

sesekali nak try jugak~!


sesekali nak try jugak up traffic kan,rupanya selain dari kunjungan kengkawan secara normal ,ada lagi formula yang berkesan,...so aku punterasa nakjoint jugak walaupunblog ku ini hanya suam2 kuku eheheheee...seronok gak sesekali joint benda2 macamni,tak rugi,dapat jugak tambah kenalan kan kan kan....okla syarat nya mudah sajoo, yela kalo nak lakukan perubahan kena la usaha sikit kan ...betoi dak..?

syarat2nyaaaa adalah...jeng jeng jeng....

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
1. Follow blog cik Kiz kalau rajin ( tak nak pun takpe )
2. kena la Buat entri pasal segmen ni kat blog kita yee...
3. Of course mesti ada blog sendiri,mesti aaa.....
4. Letak Link Kiz Garden dalam Bloglist kita
5. Lepas letak link, sila komen kat entrinye beserta Nama Blog and Link Blog kita
6. Nanti cik Kiz akan mai terjah blog kita and kalau link cik Kiz ada baru Kiz
akan letak link kita kat blog Kiz Garden ok.




SYARAT-SYARAT PENYERTAAN
1. Buat satu entri kat blog kita pasal segmen ni
2. Follow Blog Kiz kalau rajin
3. Letak Link Kiz Garden dalam Bloglist kita
4. Mesti ada Blog sendiri.itu sudah wajib!
5. Untuk join, sila sertakan NAMA beserta LINK blog kita kat bahagian comment
6. TARIKH TUTUP : 12 JAN 2012
so pakat2 pi ke sini nooo

Friday, December 23, 2011

jalan2melaka..

ini kisah kami jalan2 ke MElaka..
satu perjalanan yang tk dirancang,terjadi saat2 akhir....

tengok tu muka aleesya mencebik...gara2 takmo naik beca...
ibu pulak dok kat beca sampai sakit buntot,gara2 ibu yang sesaiz dengan beca...muahahaaa....kesian abang beca yang bawak kami..total 200kg! bayangkan...

ini menara taming sari,kira macam naik lift yang ada bangku,pastu putar2 macam restoren putar kat menara kl tu...tiket masuk rm10 dewasa dan kanak2 rm7..bulehla...
ni pemandangan dari atas,masa naik n turun adala penerangan yang diberitahu macam dalam safety annoucement dlm kapal terbang tu,tapi bising akibat keterujaaan pelawat yang naik jadi memang sayup2 je la dengarnya...masa sebelum naik tu nanti adala staff dia akan amik gambar kita satu family,...kononnya nak abadikan kenangankita di menara taming sari,..tapi gambar nye tak cun sgt dengan latar blakang dinding gambar pemandangan,nak tau bpa henggit...lebih kurang rm40 ke rm45 cemtu la,tapi aku tak amik,,..almaklumla save bajet hahaha bukan kedekut tauu! cuma aleesya la yang tak tahan semua tempat dia nak shopping ,errr...ingat mak dia kilang duit kot..sabaqje la aduhaianak..

ni pulak taman mini malaysia yang dalam kerja2 naik taraf so memang tak dapat masukla...jimat masa n kalori ahakkks..

ni masa dalam zoo melaka,tu aleesya suka sangat bila burung merak tu terbang dekat nngan dia...tapi sombong skit sebab tunggu punya tunggu tak kembang pun kepaknye tu..malu agaknya kot.err betul ke kepak,yela kot..hihi
ni pulak sewaktu lalu kat segerombolan seladang ke apantah,aleesya masih di strollernya yang hampir2 dah membengkok gara2 lebih muatan...baby tua la katakan..sebab bawak stroller ni dia malas nak jalan2,mau patah pinggang ibu yang tak berapa ramping ni nanti hehe...
gajah...gajahhh...
overall,boleh aja la,kalo bintang tu taraf 3setengah je kot,sebab kebersihan tu la terserlah sangat.tandas pun tak best, kemudahan pejalan kaki pun adayang dah penuh dengan tanah...daun2 berguguran,tapi okla,tiket masuk lebih murah dari zoo negara,...munkin sebab tu macam kureng terjaga kot...lepas 3 hari aku pergi sini,ada pulak kes siamang yang menyerang budak tu..eiii ngeri tull cemana leh terlepas...alhamdullilah tak dak apa2 yang berlaku waktu ke sana...
ini adalah keadaan perigi hang tuah yang dikhabarkan tak pernah kering airnya...dikatakan wujud buaya putih di perigi ini,tapi masa ku pergi tak de la,kalo ada pun mesti nyorok sebab ramai pelawat yang datang...buat masa sekarang ni kawasan ni sedang dinaik taraf..munkin lepas ni nak datang melawat kena bayar le kot...

ni pula pasangan anak dan ayah yang rajin berjalan,dan si anak yang tak lekang dengan belon nye yang dibeli di zoo,meninggalkan si ibu yang penat berjalan,lagipun si ibu dah pernah mai sini,kecuali si ayah dan anak yang belum pernah melawat tempat2 kat sini..

gelagat si anak yang heppi sesangat...

si ayah dan anaknyeee....

ni pulak lorong yangjual2 dekat bangunan stadhuys ,kira kalo nek beca pastu abang beca akan tinggalkan kita kat sini sekejap n kita buleh jalan2..ni dekat bangunan merah tu la....pastu naik lagi beca kayuh eahh eyahhh maklumla muatanberat haha.! kayuhla sampai ke depan kota a famosa tu balik...oh ye sebelah bangunan memorial tu ada tandas awam,dan bagi aku ,dalam banyak2 tandas awam yang bersih (cantik tak semestinya bersih) tandas awam di sini la yang bersih,hanya mengenakan 30 pocen! walaupun bukan paling bersih tapi selesa,kering je lantai,berbanding tandas kat tandas awam dekat river cruises,kat mahkota parade,... harap cun je..
ni pulak masjid selat melaka yang berada tepi pantai,bila air pasang masjid ni akan nampak mcam terapung,dan bila malam sangat sangat cantek ...sempatla solat zohor,..dan ada jugak pelawat luar negara yang melawat,disediakan jubah khas untuk mereka yang tidak menutup aurat,..
ni budak yang masih malas nak jalan..

oh lupa nak tepek tadi,ni gambar dari atas menara taming sari...yang bumbung putih belah kanan tu tandas awam yang skali dengan kanuter tiket kot kalu tak salah..,mm tak best lansung,satu je leh guna toiletnye,nama pun tandas awam,sayang bangunan cun tapi toilet satuje tu pun jenuh beratur,yangnampak kecik2 empat segi kat sungai tu bumbung river cruise ,kami tak naik pun sebb masa kami pegi situ dah gelap,lagipun reramai sangat .....nantila bila2 datang menginap sekali panjang skit masa...

ni pulak dalam muzium kapal,tapi macambiasa bila bab muzium aku tak leh jalan sakan sebab aleesya tak suka dengan patong-patong ni n akan nangis,ntah apa2 la..
rugi bayar tiket....oh ya tu patong hang Tuah...sayang knapa la tak hensem,patotnya buatla bagi sasa n hensem skit kan.kan kan.!
ni waktu malam,kami pergi punmasa malam,jadi mungkin aleesya rasa macam takot le kot,..tapi kalopi siang pun takot gak..hmm ..yangbest bila dok dalam muzium ni aleesya tanya aku,ibu,knapa kapal ni tak jalan lagi,(tak gerak lagila maksudnya)adooi,apa nak nak jawab,err,kapal ni tak dak minyak,minyak habis....haha buleh ke jawab cemtu...nak terangkan pun payah nak paham budak kecik ni...adooiii..oh ya kalo masuk muzium kqpal ni kita leh melawat 2 muzium lagi di sebelahnye..tapi kami tak pi pun...penat nak jalan...

dan selepas lawatan muzium ni kami pun pulang la ke rumah kami ,dalam masa 2jam kami pun selamat sampai di restoren sunita,..makan2...sanggup tu dari melaka tahan lapar makan di sepang,sebab aku tak kompiden ada kedai yang masak sedap macam sunita....yang pasti sedap,harga patot n siap bagi diskon lagi!.....
sekian saja trip 9.30 pagi to 9.30 malam.....sehari di melake...

Saturday, December 10, 2011

segmen jimat tapi bukan kedekut...

dalam musim cuti skolah ni selalu para suri rumah akan sering pi makan kenduri,..
maka adakalanya terlepas pandang yang kasot/sandal yang dipakai rupanya hampir reput,disebabkan banyak kasut maka adakala nya kasut yang jarang2 dipakai reput puntksedar,..
so ,utk menjimatkan duit poket semata2 nak beli kasot nak pi kedai atau yang sesuai dengannya ,buat macam ni ye....


dapatkan hiasan seperti bunga2plastik,buanga reben atau kain felt yang dipotong seperti kelopak bunga seperti diatas dan tempek la dibahagian kasot yang reput/merekah tu ye menggunakan gam uhu atau gam tembak...haaa kan ke jimat....

so ada berani buat,mesti berani punya,sonang jo kan...
sekian,slamat jumpa lagi...

aaaaaaaaaaaa

tolonggggg

Thursday, December 8, 2011

senyum..

senyum itu awet muda,
senyum itu kemesraan,
senyum itu pengikat sahabat,
senyum itu penambah kasih,
senyum itu pelaris jualan,
senyum itu pengiktirafan,
senyum juga pemanis wajah,
senyum menambahkan kecantikan
dan yang pastinya senyuman itu membawa kebaikan.



Tuesday, November 22, 2011

sepan BOB!!

sepan BOB!.........Lenanya tido.....zzzzzzzz
*kredit to: umi faris haikal...

Friday, November 18, 2011

aku,hyperhydrosis...


anda penah peluh?
aku? aku ,aku sudah semestinya kaki peluh...
kira bab peluh aku leh jadi presiden la..
seingat aku,sedar2 di dunia ni aku tkpenah sunyi dari peluh...
dan kalo nak hitung waktu yg keringg (maksud ku ku tk peluhla) waktu kering tu amat skit...Dan pastinya masa exam dulu kertas tisu atau sapu tangan akan jadi pelapik tangan ku daripada aku comotkan kertas exam...
tapi waktu masak,tk la akupeluh..herann?
kadang2 aku faham,dan rasai apa perasaan orang yang bersalam dengan aku,..owww
penerimaan orang pada yang peluh seperti aku ni,hmm amat sedih..penah sekali tu lepas orang tu salam ngan aku dia tanya aku,pastu aku senyum je la,pastu aku nampak bayangan kt cermin pintu dia lap kan tangan dia kat baju,tkpela dia taktau aku ada penyakit ni...
tapi aku seharusnya bersyukur,sebab aku hanya diuji seperti ini,..dan banyak lagi orang lain yang lebihberat ujiannye...
.dan orang lain" eii,ingat aku suka ke keadaan basah mcmni selalu..."
aku,..penyakit hyperhydrosis bagi ku yang menghidapnye selalunya peluh tu berlaku di sekitar tapak tangan,dan kaki,..kawasan lain mcm ketiak,muka tu kadang je,bayangkan tangan aku ni lembab sentiasa,..
kalo aku keja mlm pun adakalanya tangan aku akan sejuk mcm baru rendam dalam ais...hmm bayangKANNN!
Tambah pobelem kalo sesuatu pekerjaan yang memerlukan pengesahan cap jari owwwhh nyampah tui,dah kompem aku gak yang tak dapat nak scan jari aaaaarghhhh!
bab nak salam lak,..arrghh,sebab tu la aku jarang salam ngan orang,kalo nak salam pun jenuhlap tangan ni bagi kering tapi lembab gakk..
tu belum lagi bab pemilihan kasot,kasot terbuka pun takkena,sebab kadang2 kaki ku peluh,..kasot tertutup pun tkkena,sebab tk dak pengudaraan...hmm..tapi tula tangan orang yang ada penyakit niselalunya lembot...tapi kalo tangan ni tak peloh,tangan ku akan jadi kering macam tangan nenek tua....
bab nak keluarkan duit dari ASB pun satu hal,asyik tak lekat je ink kat jari sebab jari ku lembabb aaaaaaargghhh!.
tensen2...bukannya aku tak penah g check-up ngan doktor,..tapi doktorckp kalo aku operate pun belum tentu penyakit ni akan sembuh,selalunya sembuh tapi ada juga sesetengahnya akan menjadi bertambah kronik..arrr?..hmm
tapi orang mcm aku ada gak kegunaannya,kalo g kafe kawan2 ku selalu panggil aku supermak utk bukakan plastik beg yang tak dapat dibuka,senang ckp kalo aku keja kat suparmarket dah kompem aku tak perlukan span basah utk buka beg plastik haha!
ntahla,aku pun konpius,,,
tkpela,aku tk nafikan adakalanya orang tak selesa dgn aku,tkpela,janji hero GOMEH terima aku seadanya....terima kasih sayunkk!
sementara aku tengah taip ni pun tangan ku berkilat je,sebab PELOHHH haha...ntahla,...orang kata tangan orang yang basah ni keja nya tak abis2 ..yeke..ye la kot..!
tkpela,janji aku bahagia,....terima kasihpada orang yang gelakkan aku...

Kalonak tao apa itu hyperhydrosis leh baca ni:
penyakit berpeluh yang berlebihan dikenali sebagai Hyperhidrosis. Ia berlaku pada hampir 1% daripada populasi terutamanya wanita. Perpeluhan yang tidak normal ini biasanya mengganggu kehidupan pesakit dan ia boleh berlaku di tangan, ketiak, kaki atau muka. Ada pesakit yang tidak ke masjid atau berdebar ketika hari raya menjelang tiba kerana tangan yang basah ketika bersalaman. Ada pesakit yang mengadu berpeluh menitik-nitik tanpa sebab dan kaki yang berendam di dalam kasut disebabkan perpeluhan pada kaki. Ini menyebabkan mereka berasa sulit untuk menjalani kehidupan.

Penyebab penyakit hyperhydrosis ini masih belum diketahui. Walaupun begitu, ia dipercayai disebabkan oleh rangsangan saraf simpatetik yang berlebihan pada kelenjar peluh yang terlibat.

Terdapat pelbagai cara rawatan yang boleh dan pernah digunakan untuk merawat penyakit ini. Ia termasuklah penggunaan Ubat Sapu antiperspirant, pil antikolinergik dan iontophoresis. Namun kesannya tidaklah menyeluruh dan hanya berkesan pada sebilangan kecil pesakit sahaja. Begitu juga dengan penggunaan suntikan botulinum(Botox), walaupun berjaya untuk merawat pesakit tetapi biasanya ia adalah sementara. Pesakit memerlukan rawatan yang berulang-ulang kali setiap 3-6 bulan.

Rawatan pembedahan simpatektomi merupakan rawatan yang terbukti keberkesanannya. Terdapat pelbagai cara di dalam melakukan pembedahan tersebut dan cara yang terkini ialah melalui pembedahan lubang kunci (key-hole surgery) iaitu Endoscopic TransThoracoscopic Sympathectomy(ETS). Penggunaan ETS ini telah merubah cara rawatan penyakit hyperhydrosis daripada rawatan menggunakan ubat-ubatan kepada pembedahan.

Keberkesanannya dilaporkan sehingga 98% dengan kesan samping yang sangat kecil. Di antara kesan samping yang dilaporkan termasuk kerosakan saraf frenik, saraf brachial plexus, Sindrom Horner, perdarahan ruang paru-paru dan pneumothoraks. Tetapi semua komplikasi tersebut adalah sangat kecil iaitu pada kadar 1%. Komplikasi yang paling kerap dilaporkan ialah ‘Perpeluhan di tempat lain’ (Compensatory sweating) iaitu pada kadar 40%. Pesakit biasanya mengadu berpeluh pada badan atau peha selepas daripada pembedahan dijalankan. Ia boleh jadi sementara ataupun berkekalan.

Pembedahan ETS dilakukan selepas pesakit diberi bius menyeluruh(general anesthesia). Endoscope berbentuk Y akan dimasukkan ke dalam ruang paru-paru melalui luka sebesar 2cm di bawah ketiak. Saraf simpatetik ke 2 - 4 akan dikenalpasti melalui kamera pada endoskop tersebut dan seterusnya akan dipotong menggunakan mesin diathermi. Selepas luka dijahit, prosedur yang sama akan dilakukan di paru-paru berikutnya. Biasanya pesakit akan dibenarkan pulang pada hari berikutnya.

Secara kesimpulannya, ETS sangat berkesan untuk hyperhydrosis pada tangan dan muka dan sebahagian pada kaki. Kesan yang drastik dengan komplikasi yang minimal menyebabkan rawatan ini semakin popular di dalam merawat penyakit Berpeluh berlebihan.
ni antara yang mengalaminya:
http://xtawula.blogspot.com/2011/04/hyperhidrosisaku-rimas.html

forum peloh

sumber : tq google

Saturday, November 12, 2011

rindunyeee...

rindunyee saya nak menulis blog,menguplod macam2 cerita yang berlaku..
tapi saya tak mampu...
tk mampu nak sediakan waktu,..
ohhh nanti dulu wanii,..pi buat keja yang menanti tu..huhu
oowwhhh
sgt sedih,sgt rindu nak menulis di BLOG yang tak seberapa ni...huhu
buat kekodokbulat jeles i tgk uuu auwwww! !

Wednesday, November 2, 2011

selamat hari raya aidiladha..



selamat hari raya aidiladha,


ucapanku buat semua,..


esok sehening pagi khamis aku terbang ke desa...


utk menikmati hari bahagia...


kerna kau,aku gagahi jua...


abah,mama,...nantikan kepulangan kami dan cucumu terchentaa...!

buat rakan taulan,jumpa lagi nanti.....
selamat menyambut hari raya qurban....

Sunday, October 23, 2011


alhamdullilah,masih lagi berpeluang menginjak ke pertambahan usia,..
dengan pertambahan usia,bertambah lagi tanggungjawab dan amanah yang diberi..
dengan penambahan angka juga aku perlu lebih giat usaha,..
untuk kehidupan,kerjaya,keluarga dan kebahagiaan dunia dan akhirat...
syukur atas segala kurniaan mu ALLAH...
kerana mengurniakan aku kesihatan,kebahagiaan dan kehidupan yang baik utk aku...syukur

Friday, October 21, 2011

berikan aku sedikit waktu..




berikan aku sedikit waktu..




sedikit masa lagi,sedikit saja lagi,,




pasti semua jadi sediakala...




tapi adakah aku sudah bersedia...?


(kredit to: mediamalaya.com)

Wednesday, September 28, 2011

kapal haji.....sejarah kapal hajii...

MALAYSIA KITA dan MALAYSIA RAYA....
itu nama kapal haji kota waktu mula2 para jemaah dari Malaysia menunaikan haji ke Tanah Suci Mekah...dilancarkan pada 14 oktober 1951.dan kini caranya dah berubah mengikut peraliran zaman dan semasa dimama kapal udara digunakan..
bayangkan dulu bagaimana cabarannya bagi para jemaah utk menunaikan ibadah suci di kota Mekah, ada yang jatuh sakit,melahirkan anak malahan ada jua yangtidak sempat menunakan haji dan dikuburkan di lautan...sungguh sedih...
dan alhamdullilah,dengan kemodenan dan kemajuan jemaah haji kini lebih selesa dan dipermudahkan dengan adanya kapal udara..


dan bila tiba musim haji,kami (antara aku,kekodokbulat, nor) pastinya akan menjadi suspens,..tambah-tambah orang macam aku yang tidak mahir lansung hehehe...dantahun ni tiba pula giliran aku untuk berkhidmat dengan para jemaah di Malaysia,..kenala aku banyak2 belajar dari kekodokbulat dan nor...
dan esok 29hbsept 2011 bermulalah kehidupan aku yang akan terasing dari kegiatan semasa...semoga akudiberi kekuatan,kelapangan, dipermudahkan segala urusan untuk menempuh jadual selama sebulan ini,dan yangpasti lemak2 di betis ku akan terbakooor haha...(tu pun kalo tebakor,ntah2 bertambah ganda lagi adala hihi)






suasana sewaktu tahun 1960 ,sewaktu sanak saudara menghantar ahli keluarga mereka yangmenunaikan fardu haji melalui kapal laut,kapal ini bernama KUALA LUMPUR....
kapal MALAYSIA KITA...

KAPAL MALAYSIA RAYA






kapal ini dipercayai dapat mengangkut seramai 2000 jemaah .nama asal kapal kuala lumpur ini adalah Dilwara .
dan menjelang tahun 1970 ,pengangkutan udara semkain menjadi pilihan,dan kapal laut ini ditamat kan perkhidmatannya pada tahun 19790 sebagai pengangkutan kapal haji.dan di scrap pada tahun 1971 di Kaousiung.


* terima kasih sumber http://msaadhamid.blogspot.com/2010/09/kenali-kapal-haji-kuala-lumpur.html .




semoga ALLAH memberi kekuatan dan kesabaran kepada aku untuk tempoh sebulan ini....amin

Monday, September 26, 2011

zikirlah..zikir asmaul husna utk anak yg degil dan keras hatinya..







dengan berzikir,hati ,minda jadi lapang..
segalanya akan tenang..begitu juga dgn hati anak2 yang degil,dan keras hati..
untuk menghadapi cabaran membesarkan anak dizaman ini sememangnya sesuatu yang mencabar...
semoga ilmu yang sedikit ini dapat kita praktikkanpada anak2 kita....
sama-sama beroleh berkat,sama-sama mendapat rahmat..

antara ayat yang sering dibacakan adalah surah Taha ayat 1-5,tapi andai pembacaan tidak lancar ,cara zikir juga dibolehkan..

dengan berzikir Asmaul Husna "Ya, Syahiid". Maknanya "Yang Menyaksikan".




"Ya Syahiid!" Apabila ada di kalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.

(fadhilat ini dipetik dari tajuk buku Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al- Quran, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi).
Cara melakukan kepada anak-anak.

Semasa anak sedang tidur, zikir dan baca "Ya Shahid" sebanyak 313x kali dan tiup pada ubun kepalanya. Lakukan sebanyak 21 kali. Setiap sekali zikir hendaklah dibaca 313x "Ya Syahid". InsyaAllah anak anda akan menjadi anak yang mendengar cakap ibubapanya. (Keseluruhan zikir 313 x 21 =6573x zikir)

Nota:

Boleh baca sebanyak 313x atau 319x. 313x zikir, penulis dapat dari seorang bekas guru yang mengaji kitab di masjid memberitahu caranya. Boleh buat dalam masa 2 hari zikir ini atau ikut masa jika ada kesempatan.


* terima kasih pada resepirahsiaku.com kerana berkongsi ilmu...
http://www.resepirahsiaku.com/2011/09/zikir-asmaul-husna-untuk-anak-yang.html#comment-form
insyaallah,dapatlah kita praktikkan utk kebaikan kita bersama..mudah2an berkesan..semua ibubapa inginkan yang terbaik buat si anak....


Sunday, September 18, 2011

walaupun terlambat...

walaupun kepulangan kami terlambat dari yang sepatutnya,kami tetap gembira...
gembira menyambut syawal dengan cara kami.
cara kami yang sederhana,itu cara kami,..
berkunjung ke rumah saudara,itu semesti ..
biarpun hanya di hari biasa ,bukan lagi 1syawal..
namun tetap meriah kerana syawal itu sebulan..
semakin hari kita semakin dewasa,
semakin hari kemeriahan syawal itu hanya milik si kecill..
zaman ibu dan ayah telah berlalu...
namun ibu dan ayah tetap gembira kerana anaknya gembira
pulang beraya disamping tok mama,tok abah tok teh n umi long sekeluarga!

mood bergaya!

brgaya dengan gaya tembamkan muka!

model milooo ...

saya sangat happy!
banner ni adalah sumbangan umi long saya pada tok mama saya,kalo nak tau dulu2,sebelum ada banner cemni,tiap2 tahun tokmama akan suruh umin long,ibu saya utk buat banner tiap kali perayaan,,,termasukla tahunbaru cina!...tapi sayang nya masa tu blom ada kamera hp,kamera digital...dan ibu saya pun terlupa nak snap banner tu utk kenangan,...

ini ikan kaloi tok mama saya,ada orang hadiah kan waktu kolam di tepi pondok besar masih ada,kolam itu didirikan sempena hari perkahwinan ibu saya,tapi,tapi kolamitu dah dikambuskan kerana kehadiran kami,cucu2 kesayangan ...kerana khuatir kami akan tertarik dengan kolam itu..maka kolam itu kini menjadi pentas utk pasu2 bunga tok mama saya!
ikan kaloi ini punya rahsia,salah satu ekor ikan kaloi ini berenang senget sewaktu mula2 menyesuaikan diri di kolam kami,kerana tatkala hayatnya dulu dia dipelihara di dlm akuarium yang semakin sempit akibat tumbesaran ikan kaloi itu,maka ikan itu diberikan pada tok mama saya utk dipelihara,agak lama juga ikanitu mampu berenang secara normal,dan ikan kaloi ini pandai menjaga kecantikkan nya,ikan ini hanya MAKAN BUNGA RAYA!..bunga raya..ya itu saja santapannya...!betooll kami tk tipuu...!

ini pula ikan gaPI peliharaan umi long saya.tapi bukan dipelihara di dlm bekas itu,cuma ayah saya letakkan ikan2 yang diambil di umah umilong itu kedalam bekas yang dikategorikan sesuai iaitu bekas KFC kerana penutupnya berlubang2,supaya ikan2 gapi ini selamat smpai di sepang di umah ibu saya...hehe...masa ni saya tengah fikir2 adakah ikan gapi ini selamat smpai ke umah saya.....hmmm

ini antara pokok2 tanaman tokmama saya ,tapi ibu saya ada ambik benihnya,dah 2kali,dan sampai sekarang ibu saya belum jumpa benih tu letak tang mana!.ibu,ibu...
ni pandangan hadapan umah tokmama saya....
sangat patriotik...
nanti bila2 senang saya akantunjukkan apa yg ada disini..
ibu saya cakap,dulu ada juga orang yang lalulalang ingat rumah tok mama saya ini muzium dalam kampung,...sampaikan ada yang datang buat kajiselidik ...hehe...

ni deretan sangkar burung peliharaan tok abah saya...sangat2 byk!...
okla nanti jumpa lagi yeee....tata!

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers