kawan2:

Sunday, July 28, 2013

mood nak raya dah...


la ni semua pakat sibuk dengan persiapan raya,aku pulak 3 hari dok umah sampai nak tercabot kaki rasa,..sebabnya pulun buat kuih raya yang tak tera mana tu,....pheehhh penat gilak,...camana la agaknya orang ambik tempahan raya nooo?
   kelmarin lepas sahur ja aku tak lena dah,..lepas subuh gosok baju keja,baju skolah anak,...mop,menyapu rumput,tanam pokok lengkuas(motip tanam lengkuas aku pun tktau,semata2 ku beli sebab murah di tesco bahagian reduce to clear haha,pastu tanam le sekali pokok kunyit ntah brapa kali tak idup2...)pastu sambil semai balik pokok kesum aku tu dlm tempayan pendek tu dah dok kosong saja bekas tu dah hero gomeh takbela ikan dah,..pastu kain baju yang basuh nasib beik sidai belah malam dah,...mesti jiran heran awat la dia ni sidai kain malam-malam,motif sebab esok pagi tak gadoh kalot dah.haha...dah siap smua keja aku uli koi pulak,buat biskut german phehh nama,...haha tapi rupanya agak cantik la, mula2 mai adunan yg ke2 hmm main hantam je la,last2 gula yg kaler tu patot gelek tepi biskot terus aku boh ja sebijik2 dalam gula tu,...tapi kompem sedap la sapa nk try resepi dok tang ni nooo
                   http://citarasawan.blogspot.com/2013/06/biskut-kentang-german-cookies.html
lepaih pada tu dh dekat kul3petang,aku ngan anak gerak pulak pi nilai3 cari tudung,..panaih takpayah cakap la,sampai anak yang tak posa beli aiskrim makan n beli pulak ayaq kotak ...last2 dapat la jugak rembat 3 helai tudung ,1 baju melayu ,2 tshirt utk si kecik ....raya tahun ni meriah memang la meriah dah kami semua pakat balik kecuali hero gomeh dah dia keja malam raya kedua,...so dia akan raya sesorangla,...aku pun baru kalini dapat rasa nikmat raya sebagai seorang yg keja opis hour ni,...tema pun tahun ni sederhana ja,..lagipun raya kedua petang atau hari ke3 pagi2 aku dah kena gerak balik sepang huhu....yela nak raya kek gomeh lagi tuuu,....balik ja umah dak dokek 6petang,rendam pulak agar2 utk juai esok pastu ada jiran pulak mai hantar mee alhamdullilah la kan,...sampai ke malam tak abih dengan keja umah.dekat kul 1130 aku dah hanyut,penat  sehhh...macam nak tercabut kaki hokay....
         takpa setahun sekali ja raya,bila dah raya abih dah semua semangat luar biasa tu,..so buat kawan2 bertabah la hati menyambut raya dan aku memahami perasaan hampa yang tak dapat raya....nanti kita jumpa lagi...selamat berpuasa dan mengumpul semaksimum pahala di bulan ramadhan...amin...

oh ya,gambar atas mood gambar raya kami yang kami shoot masa balik kampung kedah aritu...biasala orang keja syif macam kami tiap2 tahun akan shoot raya before raya,sebab bukan tiap2 tahun dapat sambut raya di umahkan.....

1 comment:

YanaHime said...

Comei alisha pki tudung

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers