kawan2:

Sunday, August 21, 2011

kita gembira dengan juadah tapi mereka.....kita di sini mewah dengan juadah,kadangkala juadah itu tk dapat dinikmati,hanya sekadar penghias meja,..lain pula dengan nasib saudara kita disana....afrika timur,....


Afrika Timur menghadapi musim kemarau yang teruk sejak 60 tahun yang lalu yang menjejaskan hampir 11 juta orang penduduk di kawasan terbabit. Kem pelarian di Kenya dan Ethopia penuh sesak dengan kehadiran pelarian baru seramai 3000 orang hampir setiap hari yang mencari perlindungan daripada masalah kebuluran dan peperangan. Makanan dan sumber air yang sedia ada tidak dapat menampung jumlah pelarian yang semakin meningkat. Setiap hari ada saja manusia yang mati akibat daripada krisis tersebut. Agensi-agensi bantuan yang berada di situ kecewa dengan sikap kerajaan tempatan dan juga puak pengganas yang menyekat akses bantuan untuk masuk ke kem pelarian tersebut.

Bagaimana dengan keadaan mereka hari ini, menjalani kehidupan yang sukar setiap hari tanpa makanan yang mencukupi malah jauh daripada keamanan. Mereka hanya perlukan bantuan untuk teruskan hidup setiap hari. Bersyukurlah kita yang berada di Malaysia negara yang makmur dan aman damai. Kita bebas untuk makan apa sahaja dan bebas untuk kemana-mana. Apa yang mereka makan untuk berbuka puasa. Hari-hari mereka sama sahaja tanpa ada sebarang perubahan. Jom kita tengok gambar-gambar keadaan mereka di sana. Sumber daripada theatlantic.com.


kita disini,....

Seorang doktor sedang memeriksa seorang budak di samping ibunya.
Itu adalah pandangan terakhir beliau, anaknya mati di depan mata di Banadir hospital di Mogadishu, pada 21 July 2011.
Seorang wanita Somalia sedang memegang biskut tenaga di Kem pelarian Ifo 24 Julai 2011.
Seorang budak sedang menunggu giliran untuk mendapatkan rawatan.
asan Ali sedang solat di antara sempadan Kenya dan Somalia. Dia baru meniggalkan rumahnya pada 15 hari yang lalu untuk bersama-sama dengan keluarga beliau di kem pelarian.
Aden Salaad 2 tahun melihat kepada ibunya ketika dimandikan di Sans Frontieres Hospital di Kem Dagahaley pada 11 July 2011.
Pelarian dari Selatan Somalia sedang menerima makanan di Mogadishu 26 July 2011
Seorang lelaki sedang menggali lubang untuk di jadikan tandas.
Abdirisak Mursal 3 tahun mendapat rawatan kerana kekurangan zat seimbang di Banadir hospital di Mogadishu pada 16 Julai 2011
Keadaan haiwan ternakan di sana.
Sheik Yare Abdi memandikan mayat Aden Ibrahim 4 tahun untuk di kebumikan mengikut amalan tradisi orang Somalia
Tin makanan yang telah di gunakan dari USA

Nado Mahad Abdilli sedang menyiapkan pondok untuk berteduh.

Pelarian Somalia Kadija Ibrahim berumur 67 duduk berehat di kem pelarian merenung jauh.
Luli Nunow 4 tahun sengsara akibat daripada kekurangan zat makanan.
Seorang pekerja agensi bantuan sedang menangkap gambar bangkai haiwan yang mati akibat kemarau dengan menggunakan Ipad.

maka,bersyukurlah kita kerana dapat hidup di bumi MALAYSIA ini,...jagalah negara kita,sayangla negara kita,.... semoga ALLAHterus melindungi umat manusia di muka bumi ini,..sentiiasa lah bedoa agar diri,keluarga dan sahabat2 kita di muka bumi ini mendapat perlindungan ,rahmat dan kesedaran atas rasa syukur nikmat yang dikurniakan....moga mondapat perlindungan didunia dan diakhirat.amin..

No comments:

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers