kawan2:

Wednesday, January 16, 2013

jln2 tengok ladang...

minggu lepas masa mama ku datang dengan abah,ateh,tok ngah kami sempatla jalan-jalan ke ladang herba YPL yang popular dengan khasiat daun belalai gajah yang boleh digunakan utk merawat kanser...
tempatnya takla susah dan jauh seperti jangkaan ku,sebab kali ni hero gomeh tkleh joint sekali sebab tak dapat coti,apa nak buat keja dengan orang cmtu la kan...


 kira dalam 15 minit ja dari pekan seremban,kami pun main hantam ja ikut maps ,maklum la kami orang luaq...lokasi terletak di Pantai n.sembilan,tapi kat sini takdak la pantai leh renang2 main pasir tu....nama ja punn....

 masa sampai tu kami ja yang ada sebagai pelawat,lagipun masa tu dah petang dlm kul 4 lebih,...yang ada uncle yik dengan pekerja2 dia yang dok asing kan batang daun belalai gajah tu daripada batangnya.kat atas tu antara pokok yang ada disana.tengok rupa macam pokok cabai,..

 yang ni pulak tengok rupa macam buah pala pun ada,tapi takdak pulak label info tentang pokok ni...

 ni pulak pokok nilam sari atau pecah beling yang jugak sesuai utk pesakit kanser.

 ni pulak pokok menjalar macam pokok bunga kat umah kita tu....pendekkata banyak jenis pokokbunga yang kita tanam di sekeliling umah kita,cumakita ni tak tau khasiat setiap pokok tu....


 ni gaya aleesya,

 ni gambar yang dia snap sendiri ,konon2 amik gambaq gaya nak jadi polis katanya...

 ni pun gambar yang dia snap jugak,ni benih pokok belalai gajah yang disemai dalam polibeg.



 tula uncle yik yang cukup peramah,tatak sombong punya...masa tu dia tengah semai anak pokok gelenggang...
 antara pokok2 herba ..

 ni macam tempat pameran/display barang2 jualan uncle yik,teh ada,sabun ada,minyak sapu ada,daun belalai gajah yang fresh pun ada...


gaya alesya bila tak mau amik gambaq.

 lepas pada tu kami terus ke pekan seremban utk menikmati cendol sariff yang sangat lemak berkrim..

 kelihatan aleesya teruja dengan cendoi nya itu...

syruupppp ,...sungguh lazat .....len kali leh mai lagi.....

* utk keterangan lanjut khasiat daun belalai gajah boleh la ke sini ye...
http://pokokbelalaigajah.blogspot.com/

terimakasih pada uncle yik yang sangat peramah dan tidak lokek dengan ilmu dan penerangan yang diberikan..


2 comments:

wahida said...

cissss, buat aku terliur je tgk cendol tu...dah la aku tgh diet gula ni...adoi la...

Angah said...

haha oow ko tgh diet ke...ala sesekali apa salahnyaa haha

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers