kawan2:

Saturday, September 22, 2012

entry jimat2/diy...

okla entry jimat2/diy kali ni menunjukkan cara jimat untuk tutupkan lobang yang ada di simen lantai umah kite ye,...atau lebihtepat lagi umah saya...umah ni masa ku mula sewa dulu lobang2 tepi dinding ni dah ada,cuma ntah napa baru timbul idea nak tutup lubangnya itu...yela semanggat pengemasan yang tak pernah padam,maka harusla aku tutupkan lubang tu sebelum ada anasir luar/serangga yang tak diingini saperti lipan,ulat2 kecik,atau ulaqmintak dijauhkan... muncul...

nampak tak lubang2 tu...mujurla tang ruang tamu ja ada...bilik2 len tak dak...


 panjang jugakla ada la dalam 2meter....nampak tak yang belah kanan tu,tu bukan retak tapi bekas sarang anai2 yang nak panjat dinding...


 bahan yang diperlukan: simen putih yang orang dok plaster dinding tu,(aku memang ada stok diumah,ala lebih2 hat buat kek tipu tu la...) murah ja kat kedai hardware,.dlm rm2 kot sebungkuih...pastu bancoh aa dengan ayaq...kacau sampai ikut pekatan macam nak wat adunan goreng pisang tu,..

pastu tuang la,ratakan dengan benda tu,tktau nama apa tah,nak kata spatula bukan,err..ala mcm yang goreng burger punya tu,..takdak kalo pembaris anak pun bulih haha...pastu buatla kemas sampai puaih ati,jadi dah siap,anda akan rasa lebih selamat tatkala berada di ruang tamu anda. ye puan-puan...nak golek2kat lantai pun ok aja...selesai....!

 ni pulak kisah selipar aleesya yang dah tercabut gambaq princess dia tu,tinggal sebelah ja princess tu, jadi aku dah cabutkan  n gantikan dengan bunga felt yang ku buat,..ni kira mai mood rajin la kan,cuma tak brapa rajin tang nak cuci dulu selipar tu sebelom nak tempek bunga felt tu,almaklumla excited n nak kejan masa...yela nak harap off day ja nak kemas segala,,


 ni ja bahan nya pun....gam tembak,bunga felt...


tempekla kat kasut seliper tu,... tapi tunggu la bagi gam tu sejuk n beku dulu sabulom bagi anak pakai,satgi tak pasai kaki anak yang gebu dah melecup....
ok dah siap...sekian segmen jimat2 /diy kali ni...atau lebih tepat lagi segmen jimat bukan kedekut haha...jumpa lagi daaaa....

8 comments:

YanaHime said...

hehe! segmen jimat bkn kedekut...lawaklaa hang wani

Anonymous said...

hahaha..
pekat je mcm goreng pisang..jangan digoreng sudah..hehehe
et

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Angah..jd lawa lak selipar tu k.atie tgk..hihi

LiYa HaNiF :: said...

jimatkan.. ^_~

Mimosalina said...

Penjimatan yang sgt kreatif!! =) cayalah kak...

wahida said...

pandai ko nok...kreatif!!

wahida said...

salam nok, tengs join GA aku...
tapi kenapa ko letak url aku nok? letak url ko la nok...ekekek...nnt komen balik tau..

Miz Elle said...

Salam perkenalan buat Angah.. bagus idea DIY tu, saya pun suka buat sendiri je kalau tunggu orang tu jenuh suruh! Tapi bancuhan simen tu dalam gelas macam air milo pulak!!

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers