kawan2:

Sunday, May 29, 2011

kek cekelat ibu...

lihatla kek yang ibu buat...



saya sukakan nya!









mmmmm,bestnyaaa...


hari coti yang lepas ,peluang yangada aku gunakan untuk membuat kek,..sebenarnya aku memang malas bab nak buat kek,sebab kek selalunya tak menjadi,...taktau napa kerana oven atau kerana aku yang tak punya bakat hehehehe..maka talian hayat telah dilakukan kepada along ku http://bakergrapher.blogspot.com/ maka resepi mudah untuk buat kek cekelat telah ku terima,mklumla prinsip aku kalo masak mesti yang senang, mudah n cepat utk di ngap...aku jenis yangtak penyabar ..hehe apa saja mesti nak siap cepat...

so kepada yang membuat permintaan iaitu sahabatku Ann http://zurheritage.blogspot.com tapi bab masak ann lebih pakar la...inila resepi mudahnya:....



kek cekelat simple: -


bhn A-

- minyak masak 1 cawan

- serbuk koko 1 cawan

- susu cair 1 cawan

- gula 1 cawan

- susu pekat 1/2 cawan

- telur 3 biji


bhn B-

- tepung gandum 1 1/2 cawan

- 1/2 sudu kecik baking powder

- 1/2 sudu kecik sodabikabonat

bahan ini semua diayak bersama...


*satukan kesemua bahan A, termasuk telur yang telah dipukul sebati. kemudian tuang tepung yang telah diayak tadi,..kacao sebati,(kacao dgn wire whisk pun ok,senduk kayu pun dah ok..)

bila dah sebati tuangkan kedalam acuan loyang yang telah dilengserkandengan minyak terlebih dahulu...

kukus dalam pengukus yang telah panas selama 45minit mengikut kebesaran pengukus dan kesesuaian acuan..seeloknya balutla tudung periuk anda dengan kain supaya tiada air yang menitis ke atas kek anda...

sejukkan,potong n bolehla terus ngap kedalam mulut anda .

nak hias dengan topping pun boleh..

ikotla kerajinan yang anda ada...

utk topping saya hanya gunakan bahan seperti ini:


- sedikit serbuk koko (agak2 sendiri sukatan)

- marjerin atau butter(agak@ sendiri sukatan)

- susu pekat manis (agak2 sendiri sukatan)

* cairkan marjerin tersebut jgn sampai hangit. masukkan susu pekat dan serbuk koko,kaCao atas api perlahan dan tutup api.

tuanglah keatas kek anda dan hiaslah mengikt selera dan kerajinan anda ok.selamat mencuba!

p/s: resepi kek ni selain daripada teknik mengukus,teknik membakar pun boleh juga,,cuma munkinkek itu akan kurang lembabnya berbanding kukus...


































4 comments:

ZurHeritage said...

thanks dear.. sudi tukar2 resipi.. sedap tu.. choc moist cakeee.....dh lama aku xbuat cake choc ni.. nk try wat resipi hng la....

wani said...

Hhahahaha buta jgn tak buta.aku sokong.nanti jgn lupa bagi sepotongg yaaaa..awatla tkleh pi kat blog hang ni..tensen btuii

wani said...

oppps buta pulak,buat jgn tak buat hehhe

Anonymous said...

laaaaa awat bubuh blog yang dah lama tak update tu ...malu kat orang aaaihhhhh bewak gabuk pun leh buat sarang kat blog tu...apapun kalau u olls smua ikut resepi itu tanpa ubah apa2 insyaallah menjadi n sangattttt sodappppp.... ikhlas daripada Alongmu alongmu jua

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers