kawan2:

Sunday, July 28, 2013

mood nak raya dah...


la ni semua pakat sibuk dengan persiapan raya,aku pulak 3 hari dok umah sampai nak tercabot kaki rasa,..sebabnya pulun buat kuih raya yang tak tera mana tu,....pheehhh penat gilak,...camana la agaknya orang ambik tempahan raya nooo?
   kelmarin lepas sahur ja aku tak lena dah,..lepas subuh gosok baju keja,baju skolah anak,...mop,menyapu rumput,tanam pokok lengkuas(motip tanam lengkuas aku pun tktau,semata2 ku beli sebab murah di tesco bahagian reduce to clear haha,pastu tanam le sekali pokok kunyit ntah brapa kali tak idup2...)pastu sambil semai balik pokok kesum aku tu dlm tempayan pendek tu dah dok kosong saja bekas tu dah hero gomeh takbela ikan dah,..pastu kain baju yang basuh nasib beik sidai belah malam dah,...mesti jiran heran awat la dia ni sidai kain malam-malam,motif sebab esok pagi tak gadoh kalot dah.haha...dah siap smua keja aku uli koi pulak,buat biskut german phehh nama,...haha tapi rupanya agak cantik la, mula2 mai adunan yg ke2 hmm main hantam je la,last2 gula yg kaler tu patot gelek tepi biskot terus aku boh ja sebijik2 dalam gula tu,...tapi kompem sedap la sapa nk try resepi dok tang ni nooo
                   http://citarasawan.blogspot.com/2013/06/biskut-kentang-german-cookies.html
lepaih pada tu dh dekat kul3petang,aku ngan anak gerak pulak pi nilai3 cari tudung,..panaih takpayah cakap la,sampai anak yang tak posa beli aiskrim makan n beli pulak ayaq kotak ...last2 dapat la jugak rembat 3 helai tudung ,1 baju melayu ,2 tshirt utk si kecik ....raya tahun ni meriah memang la meriah dah kami semua pakat balik kecuali hero gomeh dah dia keja malam raya kedua,...so dia akan raya sesorangla,...aku pun baru kalini dapat rasa nikmat raya sebagai seorang yg keja opis hour ni,...tema pun tahun ni sederhana ja,..lagipun raya kedua petang atau hari ke3 pagi2 aku dah kena gerak balik sepang huhu....yela nak raya kek gomeh lagi tuuu,....balik ja umah dak dokek 6petang,rendam pulak agar2 utk juai esok pastu ada jiran pulak mai hantar mee alhamdullilah la kan,...sampai ke malam tak abih dengan keja umah.dekat kul 1130 aku dah hanyut,penat  sehhh...macam nak tercabut kaki hokay....
         takpa setahun sekali ja raya,bila dah raya abih dah semua semangat luar biasa tu,..so buat kawan2 bertabah la hati menyambut raya dan aku memahami perasaan hampa yang tak dapat raya....nanti kita jumpa lagi...selamat berpuasa dan mengumpul semaksimum pahala di bulan ramadhan...amin...

oh ya,gambar atas mood gambar raya kami yang kami shoot masa balik kampung kedah aritu...biasala orang keja syif macam kami tiap2 tahun akan shoot raya before raya,sebab bukan tiap2 tahun dapat sambut raya di umahkan.....

Sunday, July 21, 2013

pesta puding


 salam,..
bulan ramadhan penuh berkat. dengan sedikit kebolehan membuat puding,maka kegiatan mempuding dilakukan dan dijual bagi menampung kos2 kecil sepanjang ramadhan....
ala setakat 8-10 bekas je sehari,alhamdullilah lepas le duit minyak keta kan...jadile...meniaga biasa la ada pasang dan surutnye...aku jual rm5 sebekas,senang utk para ibu2 yang bekerja,beli,balik n potong je untuk hidangan berbuka ..kan ke senang....


                                         ni antara wajah-wajah puding ku dan agar-agar....





 ni pulak puding karamel takde telor yang aku baru buat semalam,gambar ni pun snap waktu sahur tadi,..kegigihan tu penting haha....


so andai ada yang ingin mencuba atau menempah boleh je sms kat aku di 
019-2234678
utk area berdekatan dan sewaktu dengannya laa kan...
area nilai,bandar baru salak tinggi,klia...

Wednesday, July 17, 2013

model bubur lambuk


ni antara gelagat model bubur lambuk,haha....semalam ada majlis agihan bubur lambuk kat staff semua...kami pun apalagi turut serta memeriahkan ,maklumla kakak kawasan,harusla amik bahagiankan...
jadila dapat merasa bubur lambuk,sedap jugak...rezeki jangan ditolak,.....
               oh ya selamat berbuka ye kengkawan....

Sunday, July 7, 2013

saya lagi....








wajah saya yang ceria disamping tok abah,saya memang suka didokong,dipeluk,gambar bawah tu waktu saya jalan jalan kat luar umah dengan tok mama saya,dan sebab saya nangeh dan mahukan jambu bola yang dikait oleh umi long saya,maka tok mama telah memberi pada saya,dan saya gigit gigit buah tu haha,..masamm sgt.tapi saya suka....dan saya tak nangeh2 lagi...
dan gambar kebam bibir tu gambar kelmarin waktu saya di uli olehh pengasuh pengasuh diraja saya sementara menanti saya utk dihantar ke rumah tok chaq saya....
ibu,ayah,akak,....adik hepi la kat sini,bila nak pindah ke sini,..?(ceh ceh,dialog tambahan oleh ibu)....haha
tunggu la dik,satu hari nanti ibu berazam jugak nak tinggal di kampung.....

saya orang kampung......

Thursday, July 4, 2013

5bulan dah...




arini saya dah cukup 5bulan pada tarikh 5 july 2013....
saya ok! saya dah besar!...
saya sekarang happy bersama pengasuh pengasuh diraja saya yang sangat sayangkan saya...
siang malam jika saya berjaga mesti ada yang setia menemani saya.
sampaikan wanchaq saya yang nak keja pagi pun akan berjaga sampai pagi semata-mata nak bermain dengan saya,..saya sangat terharu ...
ooo lupa,ibu ayah,akak jangan risau keadaan saya disini..sebabnya semuanya sangat memberikan sepenuh kasih sayang yang melimpah ruah pada saya....
sekarang saya dah pandai salam ,sit n up dan dahmula nak alih badan ala meniarap sebab saya badan besar,.
saya juga pandai mintak didokong,diangkat tiap kali ada orang yang lalulalang,dan saya taksuka ditinggalakan sorang sorang....
tapi jarang la saya ditinggalkan keseorangan,pasti ada punya yang teman saya..
gambar kat atas tu masa majlis tamat latihan acu saya yang jadi sarjan...
saya pun rasanya nak jadi macam acu jugak la nanti...
ehh banyak cakap pulak...
okla nanti jumpa lagi ye...
tata....

Monday, July 1, 2013

salam...



assalammualaikum,hye,...
nama saya AKASHAH AL ZAFRAN BIN AZHARUDIN
saya dilahirkan pada 5 februari 2013 jam 1012minit pagi di hospital serdang.dengan berat 3.44kg,
disaksikan dengan ayahanda saya yang menemani ibu saya sebaik saja saya disahkan akan keluar bila masa..
Alhamdullilah,saya pun selamat lahir ke dunia,....

terima kasih pada semua,..kerana begitu menanti kehadiran saya..
dan 5hb july ni saya akan berusia 5bulan dengan berat hampir 10kg...
terima kasih ibu,terima kasih ayah...
terimakasih akak saya aleesya az zahra.
terima kasih juga pada pengasuh2 diraja saya ahaaahaaa...
kerana sangat sangat sayangkan saya....
terima kasih atas doa semua....
syukur pada ALLAH...
TERIMA KASIH ALLAH...


semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers