kawan2:

Saturday, October 27, 2012

raya aji ku ,..

raya haji yang lalu,biasa2 aja,tiada yang istimewa kerana hanya off satu hari je,memandang coti yang sebegitu maka harusla pulang berayo ke kampong hero gemas di gemas n.sembilan,..maka lepas je balik keja pagi khamis tu aku pun buat la puding,puding roti la ,apalagi hat tu je pun yang ku reti kan..kan....haha
mujur tringt  rendam siap2 agar2 tu jadi esok pagi balik keja cepatskit proses nak masakagar-agar tu kan...

 ni rupa paras puding roti tu, tapi disebabkan ku malas nak pening2 pikiaq kaler ,ku hantam je kaler yang sedia muncul kat adunan puding n dengan pewarna biru...oha ya kalo nak try silakan,ya amat mudah dan senang ja bahan dia pun,sat ja dah beku.....

 ni pulak gambar aktiviti mlm raya tu(gambar ni puntak bpa clear sebab aleesya yang tangkapkan),ada la grup takbir raya yang berkunjung ke umah ibu mertuaku,.jadi antara menjadi hidangannya adalah puding ku itew,selain daripada itu juadah lomang,ketupat,nasi impit dan muruku juga biskot ada le skit...raya haji ni tkle meriah sangat cuma beza pada takbir dan  hidangan je la,...kitaworang tido semalam je,ptg jumaat dah balik,yela sabtu dah keja pagikan,....

so balik je dari keja petang kelmarin,terus kelaparan teringat ghondang omak yang ada lagi baki semalam,teros den panehkan n makan dengan rotiiiiii....dan habiskan baki puding yang ada....





so macamana pulak raya aji korang korang tu,...mesti bestkan,...mewah dengan daging....best ar...tapi kalo jadi warga kerja syif  macam aku ni,hmm macamni je la,...sederhana dan seadanya je la....
       apapun syukurla kita di Malaysia ,berbanding sahabat2 kita di syria dan myammar yang sedang bergolak tu kan....semalam tengok majalah3 tentang pembebasan moro pun sedih jugak,yela dalam kesusahan pun mereka tetap laksanakan ibadahkorban,punyala susah, siap kulit kambing pun buat masak, syukurla kita ni disini yang mewah dan bebas sempurna untuk laksanakan ibadah....
ok la jumpa lagi....

oh ya kalo nak tengok resepi puding rotinye sila klik sini yeee 
.timakasih pada izahdaut atas resepi itu....

Tuesday, October 23, 2012

hari untuk diri aku....

24oktober hari ni,alhamdullilah aku diberi peluang menyambut ulangtahun kelahiranku,..syukur...
biarpun tiada sambutan,cukupla doa dari mereka2 yang aku sayangi ..yang mampu menguatkan lagi aku untuk terus berdiri dan mengharungi liku-liku hidup ini...
dan saperti biasa,alessya akan bagi ayat/klu2 saperti ni," ibu,dah lame dah ibu tak buat badeitoyou ibu,...."
so apalagi,cik puan kecik pun dah request maka si ibu akan sedaya upaya untuk buat sebijik kek ,jadila kami   je anak branak nak makan pun.... oh ya "badei toyou" maksud nya singkatan dari kek happy birthday to you..haha

 ceceh taip ucapan utk diri sendirik...

 untuk badei kalini,aku try buat kek tanpa telur (nak jimat telur konon haha)...yang mana resepinya ku cari2 dlm tenet,.....dan hasilnya.....taraaaaaa.....

 ni dh siap bakar,disebabkan kesuspenan yang agak meruncing,agak terserlah lubang2 dipermukaan kek yang mana aku sat2 cucuk kek tu,takot tak jadi haha....dan alhamdullilah menjadi jugak....rasanya jugak tidak mengecewakan...


pelanggan setia yang siap menanti,...walaupun kek senget benget ntah kenapa,munkin tempat letak oven yang senget kot...tak mengapa itu takdak masalah....

 jadileee,siap topping...dengan taburan yang dilakukan oleh aleesya sendiri...

 dia la yang merasmikan dulu....makan sampai tak terkata apa2....

 sedapla kot haha....


ni le rupa kek tanpa telur tu...
terima kasih pada penyumbang resepi..
terima kasih djack...



**
terima kasih ALLAH pada kurniaan yang ENGKAU berikan padaku,..
atas usia yang ENGKAU berikan,atas reseki yang diberikan...
terima kasih atas bakat dan ilham yang dianugerahkan...
sesungguhnya terlalu banyak yang ENGKAU berikan padaku ALLAH...
terima kasih ALLAH atas segala takdir yang ENGKAU tentukan untukku,
ENGKAULAH yang MAHA BESAR,LAGI MAHA MENGETAHUI.
terima kasih atas segala...


Monday, October 22, 2012

pengganti diri...

raya haji ke2 ni,kawan2 kolej aku akan buat reunion,huhu bestnya,dan macam biasa aku tkkan dan amat payah utk menjointkan diri apatah lagi lokasi nun jauh di desaku yang tercinto...apapun terima kasih atas kesportingan kawanku nurhidayah yang susah payah utk menjayakan majlis ini,yela bukan senang nak kumpoi ramai wooo....best arr depa,kali pertama ni perjumpaan ni,pastinya best dan aku,..aku? dengaq n tengok kot jauh ja laa....

jadi untuk itu,aku sebagai pengganti diri ,aku buatkan keychain dan kraft hasilkerastangan aku untuk hadiah kawan2 yang mai nanti...



 ni gambaq masa zaman kolej dulu la,,bergaya tak hengat haha....


ni la uniform aku dulu,zaman masuk kitchen.....ni masa selim melim laaaa,la ni jangan tanya la....

  ni rupa paras keychain di bahagian belakang...

 ni fridge magnet pulak....bff.....best fren forever la katakan....


 keychain,hp charm n fridge magnet lagi...

 beg duit siling untuk kawan-kawan yang bertuah....


dah siap bungkus n tunggu nak pos ja....
harap selamat sampai ke tangan tuan umah hidayah ya....
selamat menjayakan majlis itu,smoga aktiviti itu dapat mengeratkan lagi hubungan kengkawan kita dan dapat diteruskan lagi aktiviti seperti ini...dan yang pasti suatu hari nanti aku pun nak jugak joint....ni asyik jadi penonton n pendengar ja.huhu....

Monday, October 15, 2012

jalan2 bukit tinggi

hari minggu 7okt 2012 yang lepas kami pi panjat bukit tinggi nuuu,...almaklumla nak pi jauh takmampu,...haha..tupun macam betoika kita ni nak bukit tinggi ni? 


 kami bertolak pagi ahad tu,kira pakat semua mangkit awai,aku apa lagi merangkap makcik kantin yang awai2 pagi dah menggoreng bihun ,sosej untuk kami berkelah tang mana rasa lapare....kira siap la 1 beg jugak benda untuk kunyah2...tengok badan la kan..haha...

 perjalanan tak lama,cuma biasala kalo terlajak jalan @ sesat2 sikit tu kan,yang penting minyak mau boh bagi penuh,,..mata kena alert dengan papan tanda,..kira masa kami sampai kat atas tu cuaca amat elokla,alhamdullilah,...angin sepoi2 gitu...apapun jangan lupa bayar rm12 utk seorang dewasa ye...anakku 4tahun tk kena charge....jimat2...keta kena park kat bangunan yang macam castle tu,...pastu jalan la kita kena pintu gerbang saperti diatas yang mola2 tu ...pastu leh la mulakan sesi bergambar yeaa...yeala apalagi nak buatkan...namapun destinasi bajet...haha...

 suasana best,yela bukan selalu pun kat tempat kita ada bangunan cemni kan,..tapi tempat ni takla luas mana pun...kira bulihla gagah jalan untuk orang yang saja2 nak makan angin...bulan madu@ duit banyakk leh la tidoq sinikan...
 yang paling hepi adalah budak ni,...sangat seronok,almaklumla tang pintu masuk tu saja dah ada itik2 dok renang2 kat bawah jembatan tu,excited nak pi tengok...

  aku ,..dan lagi posing kat tingkap toilet,..sementara nak tunggu staff cuci toilet...

 ni aleesya dengan ayah,dia siap request takmo amik dekat2 dengan patung kuda yang ada disambung dengan keta kuda ni,almaklumla aleesya cukup takot dengan patong2 manusia,binatang...tula problemnya kalo aku pi tempat2 macam muzium,pameran yang ada patong2..mampoih dia takmo jalan....keras tang tu...haha

 ni tang umah jepun,aku tak naik sampai atas,depa 2 beranak ja naik sampai atas.aku dok tunggu kat tepi kolam ikan ja,taklarat nak mendaki lagi setelah mendaki semata-mata untuk ke japanese garden.uwaaaa lenguh kaki wooo.tapi kalo pi zaman bacinto sure tak rasa penat punya hhaaaahaahahhaa....

 ni rasanya depan pintu umah yang ada sewakan pakaian kimono tu...rm20 kot ...sewanya..


tengah bagi ikan kap makan...


 tuu dok tunjuk makanan ikan yang dibeli,3hengget tu sepek kechik tu,...padahal kat umah ada,lupa bawakk...

 satu2 nya benda yang kami beli ,eskem 3 ketui...haha....

 tu lori @bus yang bawak kita ke taman jepun,tapi kalo nak bawak keta pun bulih sampai atas nu.terpulang la kan..kami nek lori ni,...ala bukan selalu pun dapat nek lori cemni kan ..hehe


ondaway balik kami singgah pulak di tempat kegemaran aleesya,taman arnab... rm3 seorang... aleesya cukup seronok sampai sini...

 
makan la cik nab....lupalagi nak bawak stok karot yang banyak kat umah..

 part yang paling lama,aleesya asyik dengan aktiviti bagi makan rusa .dia sorang nak kongker bakul yang ada rumpot tu...

rusa pun pulun makan,..sian tengok,lapaq kot...atau memang di biarkan lapaq untuk bagi pengunjung bagi makan...

wajah seorang peminat haiwan yang seronok dan berpuas ati dengan lawatannya kalini...
sekian saja lawatan ala2 bajet ...jumpa lagi di lain masa...

Friday, October 5, 2012

puding pelangi senja....

kisah cempedak di tinggalkan seketika sementara misi pencarian masih diteruskan...
kali ni kisah puding pelangi senja...haha knapa nama pelangi senja sebabnya rupanya macam awan yang nak ke senja hahahaha...ye la kot..ala puding rotije pun nama ja modipaid sket...


 hajat dihati nak wat bagi gelombang cantik punya,last2 jadi la tak keruan lapis2 awan senja gitu haha...


sila lihat gelagat anakku,macam takot ja nak telan haha....eksen ja lebih...tapi makan jugak,siap tambah2...yela sapa lagi nak makan kalo bukan kami 3 beranak ja....dan tak lupa kawan yang selalu jadi panel foodtesting ku dan semangatku, et@kekodokbulat... 



nampaknya peminat puding begitu berpuas ati dengan puding kali ni walaopun warna nya agak kelam,tkpa janji bukan kelam kabotkan...
ok la,apa pulak menu nak wat petang ni,hmmmm macam nak buat kek ja..cecehhh mai seru rajin la tu,....semangat sangat....makan tak banyak mana pun...haha...k daaa ,..esok off oohh nikmatnya....2hari 1/2.....nikmat nikmat.....alhamdullilah....

Wednesday, October 3, 2012

misi pencarian cempedak bermula....

 misi pencarian ceMPEDAK sedang bermula.....oh cempedak dok tang mana ni,...aduyai mengidam nak makan cempedak...sesiapa yang mengetahui,...bagitaulaaa yeee....


oww,tidak la sampai sebanyak gini,maunya pagi tengahari petang malam menu cempedak ja,mau pening pulak.....


saya hanya ingin kan sebiji macamni pun dah memadai ....


untuk saya menggorengnyeeee...................
aarrrr.....cempedak oh cempedak....
di mana kamu,...
misi pencarian cempedak bermula dan belum berakhir.....


kredit gambar to google....
oww sedapnya kalo dapat.....
kesian saya kan.....huhu

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers