kawan2:

Sunday, July 29, 2012

kisah kami ...

ni kisah kami berbuka,kisah kami berbuka dengan sederhana,tahun ni semangat nak ke pasar ramadhan tidak begitu semangat ntah kenapa,sebab aku lebih suka masak je kat umah,..
lagipun malas la nak ngadap jem n nak paking lagi...tmbahan pulak nak parking kat tapak pasar ramadhan yang baru kat umah aku ni,hmmm susah...
resepi kat bawah ni apalagi,kes nak abih kan roti yang nak expired,....pada dasarnya resepinya ok,tapi ntah cemana aku la yang pandai2 nak ejas kunon nak bagi lebih lazat,pi la tambah 2 sudu tepung kastard,bila siap ,..nah amekkawwww jadi bingkang berendemmmm la,..tk lembut mcm puding karamel...huhu..last2 aku la makan sorang...so moral nya jangan pandai2 nak ejas resepi orang dan tak smua testimoni kita menjadi huhu!

ni pulak kisah nak makan nasi arab aka nasi mandhi kat inti college seperti mana yang disyorkan oleh duta jalan2 carimakan daerah zon nilai iaitu cik et @kekodokbulat yang begitu arif bab2 makan ni...kali ni di restoran al-zahra ni inti college...cik et penah bagi aku makan,dan aku bok balik ke umah makan dgn hero gomeh,..pastu sedap jadi kami pun pi la cari...dan jumpa la seperti mana yang di petuakan oleh cik et,..(timakasih et)

kami beli utk 1 portion ja,mengenyangkan. tapi nahhh dgn rm10 dapat 4 ketui ayam dgn nasi n kuah macam kari n sambal tomato tu,..oww sgt lazat...tapi kalo bukan bulan posa aku rasa1 set ni tak cukup,..yela bulan posa kan ke ada makanan sampingan lain lagi...apapun rasanya tak mengeciwakan..pastu kami buat pulak jus anggur oww yeah sangat lazat....



ni pulak ceri barbados aku yang berbuah lagi,rajin betui cik bardos ni berbuah,ni kat pokok ada lagi .tapi rasa mau tau la,masammmm woo....ni adalahbuah yang betul2 masak ranum atas pokok,selama ni asyik tk sempat ranum kat pokok dan terus jatuh kat tanah...

itu aja la kisah nya,..oh ya apa juadah berbuka petang ni yaaa.? belum tau lagi,sebab aku berbuka di tempat keja je,...jadi bergantung pada apa yang ada di kafe,nak beli awal2 pun alahai sejuk gedi pulak...tunggu satgi la kot nak pi beli,..ok jumpa lagi nooo....assalammualaikum,selamat berbuka kawan2...

Saturday, July 28, 2012

berfikir sejenak...



ALLAH tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.....
AL-Baqarah:-286



kredit : google

Friday, July 20, 2012

SELAMAT BERPUASA semua sahabat...

selamat berpuasa pada smua umat islam, ayah ibu,saudara saudari di kampung,rakan rakan seperjuangan di perbatasan lapangan terbang dan seluruh kawan-kawan di blogger,dan kengkawan yang ingat pada aku.....


semoga ramadhan ini membawa kenikmatan ,kebahagiaan,ketenangan,pahala yang berganda-ganda untuk kita

Thursday, July 19, 2012

last dah...

ni kira entry last dah sambunga langkawee:
ni tempat kami singgah makan lepas kami selamat mendarat lepas nek keta kabel tu di gunung mat chinchang,...tempat ni pun aku try cari dlm google jugak,kira menepati selera jugak la,..maklum la perut pun dah memang lapare...

ni suasana tempat jualan itu ye,trademark dia lori kecik tulis hafiz rojak...kira tepi ja pantai tu,...sepoi sepoi anginnya terasa...


ni ayaq yang kami order,semua ayaq yang ada kami order,lengkong,oren,sirap, dan apalagi ntah tak ingat...

ni adalah menu wajib aleesya la makan laksa denga kicap n tolor...oh ya otak udang tu utk ibunya m akan dgn laksa...



laksa hmm ok ....

mee rebuih pun ok...

pasembur kureng...yala masing2 punya istimewa,mana sama dgn pasembur mamak kan...

ni rojak buah...kira semua kami nak rasa...
maka abihla sudah kisah kami pi jalan dengan bajet yang ciput,,,,
sekian terimakasih,jumpa lagi langkawi!


Tuesday, July 17, 2012

aktiviti 3hari 2mlm kami....

ni kisah sekaling harung,3 hari 2mlm off tempoh hari,..aku habiskan masa di umah aja,dengan bereskan kerja-kerja tertunggak dan hingga kini masih tertunggak lagi,..so entry kali ni agak banyak gambaq ye kawan-kawan....


ni kisah aqif n aleesya yang usung otomen ni sana sini dalam umah ,otomen yang dibawak aqif dari umah nenek,..aqif peminat otomen dan bola kelampong,sebutan aqif untukkartun bola kampung haha!....

habih otomen tu dikejakan depa 2,sat kena pusing tengkuk,tangan tercabut kaki...
pastu sat-sat tekan bagi kuaq bunyi,yang pelik otomen ni cakap cina bukan cakap jepun k..

dan last-last otomen ni pecah kat tangan sebab kena hempap dengan tuan dia,aqif pi naik atas otomen ni macam kuda...huhu

ni pulak kisah aku yang nak abiskan roti yang nak expired,...maka terjadila bengkang roti pandan maklum la ada kebun pandan blakang umah...

tu dia naik tinggi....tapi sayang tak taur dengan bijann,lupaaa

ni sebelum bakaq la...

ni pulak hasil jalan2 kami ke midvalley,dapatla cari jugak lori oreo ni.tertunai sudah hasrat dihati hero gomeh.dalam lori tu adala 5 ketui pek kecik oreo tu, harga rm19.95..bulih la kot...

tu model oreo tak berbayaq,..opps sila abaikan props kat blakang tu ya...

aksi macam biasala kan...dah bosan la tu...

ni pameran mickey mouse yang kat midvalley tingkat atas tu,...bykla patung2 mickey ni.sesuai utk peminat mickey..tapi kalo peminat mickey yang penakut macam anak aku ni susah skit,..nak amik gambar dengan replika yang besaq2 memang hmmmm takdo la....



tengok tu....

asyik-asyik majok....

ni aksi licin,laksa dik mah laku wooo,alesya makan ngan kicap..laksa ni cik et dari kekodokbulat yang bagi,...terimakasih ...

licin....
ni pun cik et yang bagi,brownies dari bandung ..sedap banget....

hang bagi banyak kat aku et,sampai aku bleh ulang2 dua kali....

tapi aku hanya boleih makan pada esok harinya atas sebab2 yang tak dapat dinyatakan disini..tapi tetap mantop rasanya walaupun teloqnya dah abih aleesya makan.....masih pada et dan dato k kerana selalu jamu aku makan bagi bina body...haha

ni pulak kisah umah yang tak sudah2...umah aku yang tak dak orang sewa lagi atas sebab kerosakkan dari pembinaan yang kedekut simen...pasiaq haluih ja banyak...

tu rupa paras tangga aku yang dirobek2 sebab bila ketok kosong ja bunyi,korek punya korek nahhh pasiaq saja....huhu nampaknya poket tuan umah pun kena la ketuk2 ya..huhu
apa nak buat rezeki tukang umah...
jadi berakhirla aktiviti kami 3hari 2mlm di umah sendiri dengan aktiviti sendiri haha....

Thursday, July 12, 2012

sambung jalan lagi....

sambungan:-
dalam banyak -banyak tempat aku rasa tempat ni aleesya paling suka ,pasai tempatni aleesya dapat bagi makan ikan,rabbit dengan duck yang macam kelaparan...(munkin depa dibiaqkan kelaparan sebab baru pelawat akan beli makanan ikan yangdijual dan bagi depa ni makan dengan keadaan berebut2 ,kalo depa kenyang mesti depa wat tak heran ja kan..)
punya la menjerit2 seronok bila aleesya kena kerumun dengan duck tu,..masa ni lepas naik keta kabel...



sempat lagi sengih masa rabbit dok makan karot tu,...tapi keisan rabbit kat sini tak gebu sangat dan tak bersih sangat...sian depa....
dua beranak yang cukup ngam!

aksi ni lagi,..trend kot haha...!ni masa pintu nak masuk ke keta kabel tu dalam oriental village tu...

tiap kali melawat mana2 tempat bersama hero gomeh haruslah ada tempat yang under construction ,masa ni sky brdge tutup..huhu takpa len kali mai lagi..err ,len kali mai pun tk mao naik keta kabel dah kot,hehe rasa gayat..huhu) masa mai 4 tahun lepas tak merasa nek keta kabel sebab cuaca tak elok.
hero gomeh pun rasa macam kaki dah tertinggal di kaki gunung haha masa nek keta kabel ni...

kami singgah pulak di galeri perdana dah masa mai dulu tak sempat melawat...

ada macam2 koleksi hadiah untuk mantan perdana menteri DR.MAHATHIR MOHAMAD yang disayangi ramai....

kubah ditengah2 galeri tu,sangat cantik....!

aleesya dengan cenderahati dari pihak thailand.

pastu kami lajak lagi ke langkawi bird park,walaupun kami dah mai dulu,tapi masa tu aleesya tak ikot la,yala masatu dia keciklagi,aku pun ngam2 lepas pantang kat aleesya...

antara tempat yang aleesya paling suka,anak kambing yang sangat jinak,siap pusing2 ikut anak aku sebab nak rebut sayuq kat tangan anakku,...rusa tu okja,yang anak kambing mak oiii punya aktif.!
oh ya sebelum nak masuk ke bird park ni akan ada staff dia yang akan suruh kita amik gambar dengan burung2 tu ,pastu dipertengahan jalan sewaktu dalam kawasan bird park ni depa kan promot kan gambar ni ,terpulang pada kita la nak beli ke tak..aku? huhu tak beli pun...
sambung lagi-......

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers