kawan2:

Thursday, May 31, 2012

kisah balik kampong-part 2

sambungan kisah tempoh hari-part 2 balikkampong!..

menjadi kanak2 kecik seperti mereka ini pastinya sangat SANGAT bestkan!..
takperlu pikir masalah,takperlu pikir apa2 melainkan keseronokkan...!lihatt saja gambaq2 kat bawah ni haaa....


kelihatan pare peserte majlis sambutan hari lahir utk kategori bulan mei bagi kompeni rumah no.46 sangat2 teruje dengan sambutan yang diberikan kerana setiap peserta menepati tema pada malam tersebut iaitu tema adiwira...haha....
sorang cinderella@princess,sorang the hulk dan sorang lagi batman yang suka tukaq lirik lagu bola kampong jadi:
ohh ohh oooo ooo bola KELAMPONG!!! aduyaiii haha!


tuu tengok tu punyala suuukaaaaaaaaa! maklumla diapit oleh 2 hero yang tampan n gagah haha!

batman tengah pikir nak posing style apa pulak lepas ni .....

masing- masing dah hilang fokus...

2 hero sudah naik marah sebab lambat sangat potong kek kot haha!

akhirnya ditenangkan oleh pengetua aka along aku ..
dan kami pun menikmati majlis itu dengan gembira dan makan sampai lebam kekenyangan amin selepas majlis bacaan yassin ..moga apa yang dihajatkan termakbul untuk semua pada malam itu...
sungguh meriah sangat,.....rasanya utk tahun2 sebelumni,tahun ni la yang paling happening dan best!
err nanti sambung lagi yaa,....ngantok aaaa....

Monday, May 28, 2012

kisah balik kampong lagi-1

ni kek bird di bird (sebutan aleesya )lady bird yang kubuat sendiri haha...macam ibu kumbanggg jaaaa....huduh gilakkk!

kisah balik kampong part 1:

kisah kami yang menyambut hari lahir utk bulan mei,dalam bulan mei ramai ahli keloga ku yang menyambut nya...mama,ateh,aleesya,iffa,rayyan,pishah,dan tak lupa pada arwah maktok......(al fatihah utk maktok ku)...
dan juga tambahan utk aqif yang sambot bulan 4 dan makngah ku yang sambut bulan 6...kira pakejla,...all in 1..senang jimat kos,...hehe

sila lihat gambar dibawah,anak sayaaa yang nak jugak2 pakai baju gaun cinderella @ snow white tu..tq pada chekjuaino kerana sudi sponsor baju butik sewa baju kanak2 nyee hehe..toce toce....tapi maap ,seksi pulokk..nasib beik baju kanak2....

kelihatan ayah dan anak yang begitu teruja nak memotong kek sponsor by ateh...

4 tahun dah anak sayaaa.....


kelihatan juadah pencoci mulot
nasi serai my mom masak,..ayam panggang ,pasembur yang taja oleh umi rayyan.puding jagung yang dibuat oleh mak chaq.puding roti ,kupkek,sardin poket dibuat oleh aku hehe...oh ya tklupa juga kepada pensponsor2 lain.tq2....






aleesya yang posing dengan mama dalam upacara bagi2 hadiah,..tapi disebabkan pada bulan mei ramai sgt yang menyambut nyaa maka bajet utk setiap hadiah dikurengkan hahaahahhahaa....

begitu teruja mendapat set es-kem yang diberi oleh mumy aka tokei butik baju kanak2 tu....

kelihatan superhero batman dan aleesya di samping sepupunya maksu yuni....

para sepupu yang gembira mempamerkan cenderehati dari craftkami hehe aku la tu...klip tudung n keychain...

ni keychain yang aku buat utk anak menakan ku,...iffa...

ni utk sepupu2 ku tadi,bulih la...

ni pulak permintaan dari kakak ku atau lebih populer sebagai cikbugs jurugambar pengantin sekitar sungai petani ye puan puan.....yang telah meminta aku membuat kan keychain buku(al maklum dia ni rajin tulis cerpen n novel jugak) pastu yang ku tak tahan,adaka mintak keychain bentuk guni baja..adoidooi,...maka terhasil la karung guni kenit tu ye...harap along puaih ati nooo...

kelihatan pelanggan /along yang berpuas ati dengan produk yang dihasilkan oleh aku..hehehe

terus pasang siap kat kunci keta dia,.....

ni cik pishah jiran kami yang menjadi rakan karib kami dari kecik sampai lani,...oh ya cik pishah puding karamel mu itew sgt shedap yaa....tima kasih kerana susah payah balik umah terus masak puding utk kami2 niii...lazat....

aleesya terima hadiah dari ayah....
(mana ibunya,..oww ibunya bz gilerz...tk sempat make up n tkmola amik gambaqkan)


hadiah dari along aku/umi long utk aleesya,cerminsponge bob yang aleesya sukaaa sangat!tq tq

aleesya tengah nakbagi hadiah kat tok mama.....

sempat lagi posing..adoiii...

hadiah dari aleesya utk tok teh....

rerama yang diminta aleesya utk pasang kat belakang baju dia.....macam2...

kek sponsor oleh ateh...yela kan ke kek yang ku buat blom tentu sedappp huhu...

nanti kita sambung lagik yee....ada 2 episod lagi..jeng jeng jenggg tunggu....

--------------------------
ni bab outdoor shootingplak.....

ni kisah sempena enibesary ku baru2ni....


outdoor shooting sempena enibesary kami yang ke 5.....alhamdullilah....
kami sesaja pakai unipom keja hahahahahahhaaaaa...
sama tak dengan gambar di bawah?

tunggu episod seterusnya...........................mata pun dah nak lelapp pulak.....

Saturday, May 26, 2012

kisah balik kampong lagi..


setiap keinginan dan cita-cita adakalanya tidak semestinya tercapai dan menjadi nyata...
tapi kehidupan harus diteruskan...

kisah balik kampong kami...
bersambung....

*masing2 bergaya dengan beg opeeennn..(aeroplane)

Tuesday, May 22, 2012

al fatihah-allahyarham norma...



norma telah pergi selamanya jam 1.00pagi tadi,..
jenazah telah dimandikan di hospital serdang dan dibawa pulang ke pontian subuh tadi,..
* terima kasih fiilla kerana update terkini di blog moon,...
marilah kita sedekahkan al-fatihah buat allahyarham norma...
semoga diampunkan segala dan tenang disana....
semoga talib,moon dan famili terus diberi kesabaran yang kuat dan mendapat pahala yang berganda2 atas usaha mereka selama ini....



semoga rohnya dicucuri rahmat....

kenangan manis yang akan terpahat sampai bila2 buat mereka....


kisah mereka kan terus jadi kenangan sampai bila2....



Wednesday, May 16, 2012

aku paling kecewa....

entry kalini kisah aku yang kecewa,..
KECEWA....
kecewa yang teramat sangat atas sikap2 manusia ...
buat salah,tak buat salah,...pastu bila buat kita plak yang dipersalah...tensen....pastu leh lak cakap ini tidak adil,tidak adil ala2 lagu yuna tu...geram aku...
pastu keciwa sebab apa yang aku hasratkan utk blablablaaaaa.....tak terhajat,..tapi aku taksalahkan keadaan walaupun hakikatnya mungkinkerana keadaan,masa,situasi,kesihatan yang taksesuai maka...blablablaaa(hampa tkpaham takpa la,biar aku ja yg paham...tkpa bukan rezeki kami...)
pastu keciwa sebab pokok2 aku la ni ada pengACAU yang rajin dok mai,walaupun dah bpa kali aku cantas,naik pucuk baru dia mai lagi..
hmm kena tanya dr.pokok mcmni,EN.IS...
SILA BANTuuu sayaaa....

oh ya mari kita lihat apa yang berlaku tempoh hari,...
kami segerombolan telah pergi beli tanah,(ceh ceh ayat ,,..nak pi beli tanah,..opp opp jgn salah sangka beli tanah kampit ja hahahahah,takmampu beli tanah lot aiii) kami telah membeli tanah di nurseri odw nak ke sg.pelek tu,...maka si ibu beitu smangat woja telah memindahkan pokok2nya yangtak seberapa itew ke pasu yang lebih besaq...


tu aleesya dengan semangat tani berposing disamping pasu2 yang baru beli,(ala pasu reject ja,kami tkmampu beli pasu mahai,ala kalo pasu mahai pun pokok tumboh serupa tu gakk,kan kan kan..) berdiri dari kiri: pokok amra@kedondong.pokok kari,pokok daun limau purot..)ni kira pokok kesayungan aku laa.maunya tak sayang ,masa aku jaga dulu pokok kari n limau purot tu haluih ja kenit2...oh sila abaikan tayar2 kepunyaan hero gomeh ye..

tu semangat tu,...kasot phua chu kang tu pun pakai terkalih,tapi yang penting kaler pink gitew....

ni keadaan jantung pisang pokoku yang besaq.....dah la pokok pun condong...tapi aku taktau pisang apa,yang aku tau pisang hat bulih buat goreng hahahahaha...


ni pisang yang condong jugak,..kalo hat tadi pisang condong ke kiri,ni condong ke kanan...adoii byknya perkataan condong hehehehhe...benih pisang ni mai dari sungai petani tuuuu..mkngah ku bagi...
ni pulak pokok mengkudu yang omak mertuo den bagi bonihnyooo utk ditanam kek umah den...sekojap joo dah kuaaar buah eee.....padahal pokok takla bosar sangat...

haha,ni la penyerang pokok2 ku yang ku geram.....harap2 dr.pokok encik iskandar dapat bantu aku huhu.....
esok dah nak balik kampung ,....harap2 bila aku balik mai harap pnyerang ni tak makan pokok aku smua sampai tinggai batang ja....risau gakkan,manatau,...aku takmola berharap sangat,satgi kecewa pulak dikemudiann harikan,tapi harap2 pokok2ku yang tak seberapa ni akan sihat walafiat sepanjang kepulangan aku ka desaaa tercintak!...moga hujan2 akan membantu memberikan air buat mereka disamping aku akan meletakkan plastik ayaq utk bagi depa makan ayaq tu....hehe

* esok masa dalam kapai kalo bulih aku nak taukkkk buang semua kekeciwaannn ku ini kat awan,supaya ia menjadi baik dan turun semula ke bumi untuk memberi harapan pada mereka2 yang telah keciwa...wawawaaaaaa..sungguh sadis dan tragis....



Saturday, May 12, 2012

aku mahu pulang......


aku mahu pulang,
pulang kembali kesana,...
ke asal usulku,..
namun bilakah masa,
aku sendiri tak pasti,...
angin bawalah hajat dan impian ku ini kesana,..
andai aku tak punya waktu,simpankan aku peluang itu,...
manatahu ada sinar yang tetap setia menanti untuk aku,



kalau diikutkan hati ,mau saja aku jerit-jerit untuk luahkan segalanya,...
tapi,tapi....aku tak mampu,..mungkin sudah tertulis aku ini sebagai insan yang perlu membantu orang lain,...
tapi aku:?..
siapa yang bantu,....siapa yang mahu hulurkan pertolongan,...semuanya aku saja yang tahu...
oh Tuhan ,bukakan lah pintu  hati kami,..
tunjukkanlah jalan pada kami....

Friday, May 11, 2012

lagi2 kek & hadiah..


lagi-lagi kek kukuih cekelat ni la,...kalo dah mai angin rajin sanggup balik keja pagi2 terus pi buat kek....tu mai semangat rajin la,kalo mai semangat malaih tkleh wat pa la kannn hehe,hari off pun tak jadi produk apa pun...dok golek2 ja ...
sempena jari yang dah semakin ok,aku gagahkan buat kek badei toyou(kek birthday to u maksudnya,tu sebutan anak aku) aku wat kukuihla,sebab aku bab nak bakar kek dalam oben selalu ja tak jadi masak betui,dia jadi keliling masak,tapi mai tang tengah nahh kolam tepung tak masak...maka konsep kukuihla ku guna ,almaklumla guna periuk kukuih yang baru beli kat kajang tu la,yang limapoloh hengget tu,pasai kes periuk aku yang ado dah berlubang,hmm balik balik kampong kena cari tampai periokla jawabnya,sayang sebab baru g periuk tu n cinonet ja comei...hehe(bukan kudokut yaa)
bab nak buat kek ni jugakla yang menyebabkan jari ku cedera .tgk sini yang hampir nak terjojol lomak keluar gara2 buka tin susu yang tak hengat ,konon nak bukak ala masTAR chep haha,nah kauuu tersembul lemaktu,nasib beik jari montel kalo dak,alamat hmmm .dekat seminggu jugakla jari tak leh lurus sebab bengkak,syukur2 dah ok



aku bagi sikit kat member aku si mawi tu,ya la anak dia sama tahun ngan anak aku,tu yg bagi hadiahm,tp bestday dah lepas la bulan 4 haritu,tkpala,walaolambat janji ingat kankan kan...aku bagi la 2 bijik beg comei satu utk abg si rayyan,1 utk baby sofiya...baby dhiya sofiya yang penah aku buat rompers tulis nama dia tu....http://aduhaianak.blogspot.com/2012/01/semakin-hari-semakin-sibukdan-utk-bulan.html

biasala kan,chep wani kalo buat kek ka,koi ka mesti tak sah kalo tak dak saiz yang senget,saiz yg pasti tak sama,hehe,al-maklumla kami menggunakan
konsep " cepat,mudah dan ringkas " hehe
bye

Wednesday, May 9, 2012

eii takbuleh aku,kuang ajaq tuii!


salah sapa,salah mak bapak yang didik ka? salah diri sendiri yang tak dak akai ka? salah masyarakat ka? salah siapa? walaoapapun kesalahan,masalah jangan jadikan anak sebagai pelepas marah ,dendam,..!
aku tak paham betui tengok video ni,kenapa la si ibu yang nama dira ke ira apantah sanggup pukui anak dia cmtu,ka ni bukan anak hang? eiii tak bulih aku,geram nya kuang ajaq tui,heii hang beranak tak sakit ka haa? apa salah anak hang,kalo salahkat laki pun pi la bantai si laki,yang hang pi pukui anak hang dia bukan tau apa,har@# ja@$* hang ni! hang kalo tak sayang anak pi bagi kat orang ,tak payah dok lanyak dia mcam tu,hang ingat hang sorang ja ada masalah,tu kat luar sana nuu lagi ramai yang masalah lagi berat pada hang,tapi kenapa hang jadi laguni?jangan buat anak macamni,satu hari nanti hang tua jangan salahkan anak hang kalo dia tak dapat terima hang,jangan masa tu nak merayu2 kat paper muka depan cari anakla,..apa laa....

jangan ikut hati wahai ibu muda,kalo ikut hati memang mati ...
jangan biaq setan kuasai diri hang,..lani sapa yang rugi,gelap dah buku rekod hang dah kena jel 18bulan...hang taksayang ka anak hang,kalo tak sayang bok mai sini ....memang apa bengong punya manusia la hang ni,...padanla hat yang dok tolong rakam ni sampai 4minit hampa rakam n bercakap tu pun,peduli apa kalo hang kena bantai skali pasai hang dok tegur dia dok pukui anak tu...kalo betui si ibu ni tak berapa berakai pun,kenapa la hampa biaq baby tu sampai kena bantai camtu,kesian dia.kalo aku mau si ibu ni kena sepak ala moroe attack dusyum2 dah!
maafla kalo entry kali ni agak emoSHONEL skit,sebab aku tak buleh tgk orang mcmni dok buat kat anak dia....eii haluih ja ku nampak hanggg !!!!!

sapa yang belom tengok video tu klik sini,tu pun sapa yang sanggup tengok sampai abih la,moga-moga ALLAH melindungi anak kecil ni daripada bahaya dan kembali sihat mudah-mudahan....
sedih,sian baby tu,...mengalir ayaq mata tengok....


Berikut penjelasan PDRM mengenai video penderaan bayi yang hangat disebarkan:

STATUS VIDEO PENDERAAN BAYI :

Berhubung dengan penyebaran video penderaan bayi melalui media sosial, PDRM telah menerima hampir 300 aduan dan komen daripada orang ramai yang rata-rata bersimpati dan prihatin dengan nasib bayi tersebut.

Untuk makluman, kes tersebut telah dilaporkan di IPD Petaling Jaya pada 29 Mei 2011 dan tangkapan telah dibuat pada hari yang sama. Pelaku merupakan ibu kandung kepada bayi perempuan yang didera.

Wanita tersebut kini sedang menjalani hukuman penjara selama 18 bulan bermula pada tarikh tangkapan di bawah Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001. - http://www.facebook.com/PolisDirajaMalaysia

semoga ALLAH melindungi anak kecil ini.

Siapakah yang bertuah itu..ND?

Untuk kali ini,aku telah menjointkan diri utk ala2 contest di blog Nora Danish....
Nora Danish? owwwwwhh sapa tak kenai...
pada yang taktau,(macam aku ni la,dapat tau pun dari kekodokbulat terima kasih noo sudi kongsi info)
utk pengetahuan semua NORA DANish dah ada blog,..so apa lagi jok kita pakat joint!
utk syarat2nya sila klik sini ye tuang2 dan puang2..

jadi dengan itu....

Saya meminati pelakon Nora Danish kerana .......".
kecomelan, kelembutannya tidak dibuat2,ketabahannya bersama rayqal menempuh saat2 getir mendewasa,mematangkan dirinya.tiada manusia yang sunyi dari dugaan.semoga ALLAH melindungi dan memberi jodoh yang terbaik utk dirinya.mudah-mudahan NORA MOHD DANISH HASIF terus tabah dan mendapat yang terbaik dalam hidup di dunia dan di akhirat.



mommy with rayqal

ibu yang bertuah kerana dikelilingi orang yang disayangi...

comei sunggoh!

drama Tentang Dhia yang membuatkan aku tambah2 suka tengok nora danish.sangat sesuai dengan dia watak ni,..
semoga terus maju jaya...

tag utk ..:

thank to: google sumber gambar ND


semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers