kawan2:

Sunday, June 26, 2011

tumpang iklan ......



tumpang iklan promo,...



promosi gerai aku,err,gerai je pun,1 hari je kat LSGB SKY CHEF BRAHIMS di KLIA.



gerai ni aku berkongsi dengan adiikku asha chekjuaino dan aku craftkami ...bolehla sekadar mencoba nasib...



mudah-mudahan sang mentarikan menyinarihari esok,buat kami peniaga2 kecil....!



buat cik et nanti ku tepek gambar naaa,........jom jom jommmmmmmm!!!

Saturday, June 25, 2011

kek tipu,..cobaan

hehe menjadila jugak kek tipu aku,cara aku!


okla tu,percobaan pertama,...hehe

nila cara orang yang takpegi berkursus faux cake...


ni pula projek terbaru....sebenarnya dhlama tapi semalam baru sempat buat...


dalam kesibukkan aku nak menyiapkan produk utk dijual pada 28hb ni ,sempat gak curi masa menyambung tugasan/masakan kek tipu(faux cake) ku yang terbengkalai....niat dihati nak buat macam proo..haha tapi disebabkan kekurangan masa dan fulus mania maka aku telah memcoba sendiri membuat kek tipu itu melalui pemerhatian ku melalui internet maka eksperimen telah dilakukan dan terbengkalai dan disambung dan selesai semalam,....
yang nak tergelaknye,bila dah siap anakku aleesya siap nak usung pi simpan dalam peti es,oowww aduhaianak,ini kek tipu,tak yah simpan dalam peti......dijamin makan tak habis-habis... aarggggh...cit ti@kekodok bulat http://littlelulu-cempaka.blogspot.com/ tak best arr
hang takdak masa meniaga nanti ...apa puntak bleyy....huhu..tkpe la ku paham...ku paham hehe

Sunday, June 12, 2011

apam@apom nenek2/ apam tepung gandum

menjadi jugak la apam nenek2 ni...

tengok tu perbezaan jadi n tak jadi...


tengok tu.....


ok hari ini saya telah mencuba resepi orang lama,resepi nenek yang sering dijadikan hidangan minum petang, setelah melihat ibu mertuaku yang telah menghasilkan apam yang begitu lama telah ku lupakan,maka dengan semangatnya aku juga telah mencobanya...kerana dan yang pasti resepi ia mudah dan tak banyak benda,senang!


Apam tepung gandum:-



- 3 1/2 cawan tepung gandum

- 1 cawan gula (campoq ngan gula merah pun buleh)

- 1 paket yis serbuk

- 2 cawan air biasa

- 1 cawan air suam (utk dibancuh dgn yis)

- pewarna (kalao nak warnakan la)

- kelapa parut yang diletakkan sedikit garam





caranya:-

- campurkan yis dengan air suam,kacau sebati,ketepikan.

- tepung gandum dicampurkan dengan gula dan tuangkan bancuhan air yis tadi dan air 2 cawan tu,

- boleh masukkan pewarna jika mahu( saya letak warna hijau).

kacao sebati.

- tutup bekas tersebut dan biar direhatkan dalam 2-3jam atau adunan telah naik 3 kali ganda.

- kukusla dengan pengukur yang telah panas/ didih airnya

sehingga masak , dan sejukkan dan boleh la dimakan dengan kelapa parut tadi..

sungguh lazat!....





* memasak perlukan kesabaran,kalao tak sabar asyik nak cepat ja jadila seperti saya,1 loyang yang pertama dikukus tak menjadi,gara2 nak cepat siap,...hehe.....(refer gambar tu)







Thursday, June 9, 2011

terima kaseh umi & family...

wajah seorang yang happy sekali!






todiaaaa semangat tu...!




terima kasih umi & family....


kerana begitu bertungkus-lumus untuk mengadakan jamuan khas utk aleesya az-zahraku....


sesungguhnya aku terhutangbudi atas susah-payah umi dan family yang bekerja keras untuk menyiapkan kek yang begitu membuat anak ku teruja kerana kek itu ada gambr dia si samping cik tet(nama gelaran utk bear merah dlm gamabr tu,..aku pun baru tau). sebenarnya aku memang plan nak buat majlis potong kek utk anakku,memandang anakku telah potong kek di kampung tanpa kehadiran aku,so kita hanya merancang tapi ALLAH jua yang menentukan maka majlis itu tk dapat dilakukan dalam tempoh yang terdekat atas sebab-musabab yang tak dapat dielakkan...jadi tarikh pun belom ditentukan...tup-tup umi call" hello,ngah satgi mai kul 2.15 bagi aleesya pakai baju cantik2 nak amik gambaq..." aku pulak terus terpanik dan dpt mengagaknya kerana umi pernah berkata padaku..malu jugak kerana aku tak sempat buat apa-apa kerana baru balik hantar mama n ateh ke kajang...


apa nak buat,rezeki jangan di tolak,...tahun lepas pun umi buat suprise jugak bawak kek ke rumah ku, (tgk sini)siap nyanyi2 lagi,very the happy family!...thanks umi...
terimakaseh terimakaseh terimakaseh terimakaseh terimakaseh
hanya ALLAH yang dapat membalas jasa...
saya amat terharu.......
terimakaseh atas hadiah yang begitu berharga........sangat-sangat tak sangka....

terIMA kASIH uMI, AbI & ABG HASraff...




aleesya ngan ayah...







aleesya disamping pembuat kek...abg hashraff







aleesya ngan umi@pengasuhnya..





kek yang umi n abg hashraff buat..




semua ni umi yang buat n taja.....







penuh warna -warni...

















Monday, June 6, 2011

berikan kekuatan...



Ya Allah,...


berikan dan kurniakan kami kekuatan untuk kami menghadapi hari esok dengan sebaiknya.


mudah-mudahan segala urusan akan berjalan lancar dan dipermudahkan.


amin.........

semoga dipanjang usia kita bersama....

Daisypath Anniversary tickers